Wist je dat... er soms standaard filters in camera's zitten?

In sommige settings van de camera op je smartphone zit er zelfs in de ‘gewone’ frontcamera al een filter ingebouwd. Dat betekent dat zelfs wanneer je een ongefilterde selfie maakt met deze mobiele camera’s, het eigenlijk toch geen #nofilter selfie is.  
In sommige settings van de camera op je smartphone zit er zelfs in de ‘gewone’ frontcamera al een filter ingebouwd. Deze filter maakt je huid vaak wat gladder, of je ogen wat groter. Dat betekent dat zelfs wanneer je een ongefilterde selfie maakt met deze mobiele camera’s, het eigenlijk toch geen #nofilter selfie is.
 
Waarom is dat erg? Misschien vind je het juist wel makkelijk. 
Zo’n automatische instelling kan best best schadelijk zijn, met name voor je zelfbeeld. Als jouw huid automatisch al gladder wordt gemaakt wanneer je een selfie neemt, of jouw ogen net wat groter en helderder worden gemaakt, raak je misschien gewend aan dat beeld. Terwijl je er in het echt niet altijd zo uitziet. Als je jezelf dan wel een keer in de spiegel ziet zoals je echt bent (met onegale huid, zoals bijna ieder mens) kun je misschien wel heel ontevreden worden met dat beeld in de spiegel. 
 
Er komt steeds meer kritiek op deze settings en de bedrijven worden zich bewust van de gevaren. Ze zijn van plan de ‘beauty modes’ niet meer standaard aan te zetten. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het een beter idee zou zijn dat je zelf kan bepalen of je de beauty mode aan of uitzet, net zoals je zelf kan bepalen of je een bepaalde filter wel of niet gebruikt.