Hoe maakt je botercrème?

Hiervoor hebben we twee manieren; met en zonder te koken. Deze crème is te gebruiken als topping en vulling bij diverse gebaksoorten 

Basisrecept botercrème 
25 g custardpoeder 
225 ml melk 
25 g suiker 
½ vanillestokje 
250 g boter 
80 g basterdsuiker 

Keukengerei 
Weegschaal 
Garde
Mixer

Voor de gekookte versie ook:
Kookplaat 
Pan
Pollepel
Plaat 
Folie 


Bereiden manier 1
Vervang de melk door lauwwarm water en roer dat met een garde beetje bij beetje door de custardpoeder tot een stevige gele room. Suiker erbij, half vanillestokje toevoegen en doorroeren.

Doe alles in de kom van de mixer en voeg de boter toe (die moet smeuïg zijn).

Laat alles rustig 10 minuten draaien voor een luchtig resultaat.


Bereiden manier 2

Stap 1. Meet alle ingrediënten nauwkeurig af. (custardpoeder, roomboter, suiker, basterdsuiker, melk en vanille). Maak een papje van het custardpoeder, 25 ml melk en de helft van de suiker. Breng de rest van de melk met de rest van de suiker en vanillestokje in pan aan de kook. Haal daarna de pan van het vuur. Verdun met een deel van de hete massa het papje, doe vervolgens deze verdunde massa weer terug in de pan bij de overige hete melk. 

Stap 2. Zet de pan terug op een laag vuurtje. Nu blijven roeren, roeren en nog eens roeren! De room mag niet aanbranden en klonteren!  

Stap 3. Haal opnieuw de pan van het vuur en laat de massa snel afkoelen en stort het uit op plaat en dek het af met folie (zodat er geen vel op komt), of giet het in andere pan.

Stap 4. Draai de boter en basterdsuiker mooi luchtig en glad in de mixer. Voeg nu de afgekoelde room toe en meng het geheel (vanillestokje mag erbij) zo’n 5 minuten. De botercrème is klaar als het er wit uitziet.