Hoe maakt je botercrème?
Basisrecept botercrème
25 g custardpoeder
225 ml melk
25 g suiker
½ vanillestokje
250 g boter
80 g basterdsuiker
Keukengerei
Weegschaal
Garde
Mixer
Voor de gekookte versie ook:
Kookplaat
Pan
Pollepel
Plaat
Folie
Bereiden manier 1
Vervang de melk door lauwwarm water en roer dat met een garde beetje bij beetje door de custardpoeder tot een stevige gele room. Suiker erbij, half vanillestokje toevoegen en doorroeren.
Doe alles in de kom van de mixer en voeg de boter toe (die moet smeuïg zijn).
Laat alles rustig 10 minuten draaien voor een luchtig resultaat.
Bereiden manier 2
Stap 1. Meet alle ingrediënten nauwkeurig af. (custardpoeder, roomboter, suiker, basterdsuiker, melk en vanille). Maak een papje van het custardpoeder, 25 ml melk en de helft van de suiker. Breng de rest van de melk met de rest van de suiker en vanillestokje in pan aan de kook. Haal daarna de pan van het vuur. Verdun met een deel van de hete massa het papje, doe vervolgens deze verdunde massa weer terug in de pan bij de overige hete melk.
Stap 2. Zet de pan terug op een laag vuurtje. Nu blijven roeren, roeren en nog eens roeren! De room mag niet aanbranden en klonteren!
Stap 3. Haal opnieuw de pan van het vuur en laat de massa snel afkoelen en stort het uit op plaat en dek het af met folie (zodat er geen vel op komt), of giet het in andere pan.
Stap 4. Draai de boter en basterdsuiker mooi luchtig en glad in de mixer. Voeg nu de afgekoelde room toe en meng het geheel (vanillestokje mag erbij) zo’n 5 minuten. De botercrème is klaar als het er wit uitziet.