Bak dadelkoekjes met Hamza Alami

Haal de Marokkaanse gezelligheid in huis met deze authentieke dadelkoekjes.  

Ingrediënten
200 gram boter
100 gram suiker
8 gram vanillesuiker
2 eieren
2 gram zout
500 gram bloem
70 gram oranjebloesemwater
400 gram dadels zonder pit
20 gram kaneel
2 gram Arabisch gum


Benodigdheden:
Schaal/mengkom
plasticfolie
2 lepels
mes
Uitsteker rond
Dadelkoekjes vormpjes
Koekjes knijper


Het deeg
Stap 1:  Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en meng het tot het een redelijk egale massa is.
Stap 2:  Doe twee eieren erbij en kneed het tot een papje. Doe het zout er bij en kneed nog een keer.
Stap 3: Voeg de bloem toe en kneed het tot het een mooi deeg.
Stap 4: Voeg 30 gram oranjebloesemwater toe en kneed dit er doorheen tot alles is opgenomen in het deeg.
Stap 5: Doe het deeg in een kom en dek het af met plasticfolie. Zo droogt het niet uit. Laat het ten minste een half uur rusten in de koeling.
Tip: terwijl het deeg ligt te rusten kun je de vulling gaan maken.


De vulling
Stap 1:  Ontpit 400 gram dadels en snijd ze daarna fijn.
Stap 2: Doe de dadels in een kom en voeg het kaneel toe.
Stap 3: Neem het Arabisch gum en kneus het tussen twee lepels. Doe het ook in de kom.
Stap 4: Voeg de laatste 40 gram oranjebloesemwater toe.
Stap 5: Kneed alle ingrediënten tot het een mooie kleverige pasta is.
Stap 6: Draai van de pasta balletjes, zo’n 2 cm in doorsnee.
Stap 7: Verwarm de oven voor op 175°C.


De koekjes
Stap 1:  Strooi bloem op je werkblad zodat het deeg er niet aan blijft plakken.
Stap 2:  Rol het deeg uit tot een plak van zo’n 2 a 3 mm dik. Steek rondjes uit ter grote van een cupcake.
Stap 3: Neem een rondje deeg en doe er een balletje van de vulling. Knijp de randen bij elkaar tot je de vulling niet meer ziet.
Stap 4: Nu kun je de koekjes vormgeven. Dit doe je door ze in vormpjes te drukken. Óf laat je fantasie de vrije loop met een koekjes knijper.
Stap 5: Leg een schoteltje op zijn kop en leg het koekje in het midden. Knijp voorzichtig met het knijpertje in het deeg. Het is niet erg als je wat vulling kunt zien vanaf de buitenkant.
Stap 6: Doe de koekjes 15 minuten in de oven.
Stap 7: Als ze klaar zijn haal je ze eruit en laat ze afkoelen tot je ze kunt aanraken zonder je vingers te branden. Draai ze dan door de poedersuiker tot ze helemaal bedekt zijn.
Tip: Voor een kleurrijk feest kun je gekleurde poedersuiker gebruiken.

Stap 8: Uitdelen en smikkelen!