KERSTBALLEN

Hoe maak je kerstballen van chocolade? 

Ingrediënten
Basisrecept botercrème

Overige ingrediënten:
Witte chocolade
Gekleurde cacaoboter

Benodigdheden:
Bonbonvorm
Pan
Kom
Satéprikkers/ tandenstokers
Tandenborstel
Theedoek
Bakpapier
Kleine Stickertjes
Soeplepel (liefst van metaal)
Glaceermes

Voorbereiding:
Maak je bonbonvorm schoon. Wrijf er met een theedoek doorheen en zorg dat er geen vette vingers in zitten. Hierdoor gaan je bonbons mooi glanzen
Zorg dat de cacaoboter zo’n 30-33 graden is. Anders wordt het weer snel hard.
Nu kun je de bonbonvorm gaan versieren met cacaoboter. Dit kan op verschillende manieren.

Manier 1. Vormpjes.
Stap 1: plak een stickertje in de bonbonvorm.
Stap 2: Smeer de bonbonvorm dicht met cacaoboter.
Stap 3: Laat de cacaoboter in de vorm uitharden in de vriezer (zo’n 5 minuten)
Stap 4: Haal de sticker er uit met een satéprikker of tandenstoker.
Stap 5: De vormpjes die de stickers achter laten kun je nu inkleuren met een ander kleurtje cacaoboter, of zo laten zodat het de kleur van je chocolade krijgt.

Manier 2. De tandenborstel. 
Stap 1:  Doop een tandenborstel in gekleurde cacaoboter en spetter de kleurtjes met je vinger over de bonbonvorm. Zo krijg je overal stipjes.

Manier 3. De kwast.
Stap 1:  Ga met een verfkwast gedoopt in gekleurde cacaoboter door de vorm heen. Zo kun je schilderen of strepen zetten in je bonbonvorm.

Manier 4. Vingerverven
Stap 1:  Wat je met een kwast kunt doen, kan natuurlijk ook met je vinger. Lekker kliederen. Als je heel secuur werkt kun je misschien wel een vingerafdruk zetten.
Stap 2: Als de laag cacaoboter niet mooi egaal is dan kun je na het uitharden nog een extra laatje toevoegen.

Tip: Laat de cacaoboter in de bonbonvorm elke keer zo’n 5 minuten in de vriezer afkoelen vóórdat je aan een nieuwe kleur of laag begint anders gaat het door elkaar heen lopen.

De bonbon maken
Stap 1: Leg een stuk bakpapier op je werkbank zodat de overtollige chocolade niet op je werkbank komt, het is namelijk een drama om chocolade schoon te maken. Daarbij kun je de chocolade die op het bakpapier komt weer opnieuw gebruiken.
Stap 2: Doe de chocolade in een schaaltje en hang dat boven een pan met kokend water. Let op: het schaaltje mag het kokende water niet raken. Verwarm de chocolade tot het gesmolten is. Dit heet Au Bain-Marie verwarmen.
Stap 3: Schep de chocolade met een soeplepel in de bonbonvorm tot ze allemaal vol zitten. Verdeel alles goed met een glaceermes.
Stap 4: Strijk de bonbonvorm schoon met je glaceermes en keer hem om boven je bakpapier. Als er nog maar een dun laagje is overgebleven in de bonbonvorm zet je de vorm weer in de vriezer.

Een vulling van botercrème
Stap 1: Maak botercrème met een leuk kleurtje en een lekker smaakje.
Stap 2: Haal de bonbonvorm uit de vriezer en vul de halve bollen met botercrème. Laat hierbij wat ruimte over voor nog een laagje chocolade.
Stap 3: Zorg dat je chocolade weer warm is en schep met een soeplepel de chocolade over de vorm en botercrème en strijk alles weer af met een glaceermes. Als het goed is, zitten je halve bollen nu dicht.
Stap 4: Laat de halve bollen weer uitharden in de vriezer.
Stap 5: Buig de vorm zo mogelijk lichtjes zodat de bonbons een beetje los kraken. Draai de vorm om en sla er mee op het aanrecht. De bonbons zouden nu los moeten komen en er zo uit moeten vallen.

Het samensmelten
Stap 1: Neem een warmhoudplaatje (een rechaud) en verwarm deze.
Stap 2: Wrijf met de platte kant van de halve bollen over het rechaud tot de chocolade een klein beetje begint te smelten. Druk de twee smeltende kanten tegen elkaar tot ze weer harden worden en klaar!

Tip: In plaats van een rechaud kun je ook een pan met een platte bodem even op het fornuis opwarmen en die daarna op z’n kop zetten. Zorg dat het niet te heet wordt.