Maak Surinaamse koekjes met Sharon de Miranda

Wil je een keer iets typisch Surinaams maken? Dan moet je écht een keer maïzena koekjes maken. Hartstikke leuk en lekker natuurlijk.

Ingrediënten
1 ei
Snufje zout
100 gram suiker
1 theelepel vanille aroma
250 gram roomboter
250 gram maïzena
Suikermuisjes

Benodigdheden
2 kommetjes
Grote kom
Mixer of garde
Spuitzak
Zeef
Gekarteld spuitmondje
Bakplaat
Pannenlikker

Deeg maken
Stap 1: Breek heel voorzichtig de schaal van het ei zodat je twee helften hebt.
Stap 2: Het ei moet gescheiden worden. Bij het breken laat je het eiwit heel voorzichting in een van de twee bakjes lopen en het eigeel in het andere bakje.
Stap 3: Klop het eiwit in de mixer, of met de garde, totdat het veranderd is schuim.
Stap 4: Doe de suiker bij het schuim en mix dit goed door elkaar.
Stap 5: Als de suiker goed door het schuim heen zit doe je de roomboter erbij.
Stap 6: Voeg nu de vanille aroma toe aan het deeg.
Stap 7: Voeg als laatste de eidoor toe. Mix alles heel goed door elkaar.
Stap 8: Nu komt de belangrijkste stap. Zeef de maïzena en voeg dit beetje bij beetje toe. Zorg ervoor dat het deeg mooi glad is. Het is ook belangrijk dat het deeg mooi wit is. Anders heb je iets niet goed gedaan.

Maïzena koekjes opspuiten
Stap 1: Pak een grote bakplaat en vet deze in met boter.
Stap 2: Nu komt een gekke stap want op de boter leg je een vel bakpapier. Huh? Hoor ik je denken, maar dat is dus om er voor te zorgen dat het papier blijft plakken.
Stap 3: Doe het deeg met een pannenlikker in de spuitzak. Vergeet niet eerst het spuitmondje erin te doen….
Stap 4: Spuit het deeg in vormpjes zoals jij dat wilt. Je kunt rondjes maken, streepjes, vierkantjes etc. Laat je creativiteit helemaal gaan.
Stap 5: Maïzena koekjes zijn geen echte maïzena koekjes zonder suikermuisjes. Bestrooi ze daarom met wat van die lekkere dip.

Maïzena koekjes bakken
Stap 1: Verwarm de oven voor op 150 graden
Stap 2: Bak de koekjes ongeveer 17 minuten. Houd tijdens het bakken de koekjes goed in de gaten. Ze moeten wit blijven van kleur.
Stap 3: Voor dat je gaat aanvallen, wacht even 5 minuten tot de koekjes goed zijn afgekoeld.

Dikke tip: Je kan het deeg ook kleuren met kleurstoffen. Of ze dopen in chocolade. Misschien leuk om een keer uit te proberen?