RECEPT OMBRE CAKE

Hoe maak je een mooi kleurverloop van binnen en van buiten.

Ingrediënten cake
150 gram boter, op kamertemperatuur
150 gram witte basterdsuiker
150 gram bloem
3 eieren
Vanille stokje
Snufje zout

Overige benodigdheden
Bakje gesmolten witte chocolade
Gesmolten ossenwit of cacaoboter
4 bakringen van 13 cm
Kleurstof
Botercrème

Benodigdheden
4 schalen
4 kleine bakjes
Draaiplateau
Paletmes klein
Paletmes groot
Deegkrabber
Spuitzakken
Bakplaat
Bakpapier 2 vellen
Sateprikker
Snijplank
Marsepein
Marsepein mes

Stap 1  Klop de boter, suiker, de vanille en het zout met behulp van een mixer tot een romig beslag (10 min). Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Tot slot spatel je er de gezeefde bloem door. Je beslag is goed gemixt zodra het een luchtig mengsel is.

Verdeel het beslag over vier bakken. Mocht je gebruik maken van grotere ringen (groter dan 13 cm doorsnede), maak dan meer beslag.

Tip: Maak je beslag extra lekker door er een smaak aan toe te voegen.

Stap 2 Voeg een beetje kleurstof, in de gewenste kleur, toe aan de eerste beslagbak. Roer dit vervolgens goed door elkaar tot het beslag één en dezelfde kleur is geworden.

Stap 3 Voeg aan de tweede beslagbak meer kleurstof toe dan je in de eerste bak hebt gedaan en roer dit vervolgens net zoals stap 2 goed door tot het beslag één kleur heeft. Herhaal deze stap tot alle vier de beslagbakken kleurstof hebben en het verschil in kleur goed duidelijk is.

Stap 4 Vul de spuitzakken met het beslag. Gebruik voor alle vier de beslagkommen een andere spuitzak.

Stap 5 Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg daarop vier ingevette bakringen. Vul de eerste bakring met de eerste spuitzak. Vul vervolgens de tweede bakring met de tweede spuitzak. Herhaal dit tot alle bakringen gevuld zijn met beslag.

Tip: Voor het vullen van de bakringen kan je het beste met je spuitzak in het midden van de bakring beginnen. Vervolgens draai je in een spiraal van binnen naar buiten tot je bakring volledig gevuld heb.  

Stap 6 Bak de taartlagen 20 minuten in de oven op 180 graden en laat ze daarna afkoelen.

Stap 7 Maak ondertussen de botercrème en voeg hier naar wens een smaak aan toe.

Stap 8 Vul een grote spuitzak met botercrème.

Stap 9 Leg de lichtst gekleurde cake op een bord en spuit daar vervolgens een laag botercrème op. Doe dit op dezelfde wijze als je de bakringen hebt gevuld. Bedek met de iets donkerdere cakelaag en spuit daar ook een laag botercrème op. Ga door tot alle lagen zijn opgebouwd.

Stap 10  Maskeer de taart. Dit houdt in dat je de volledige taart bedekt met botercrème tot je geen taart meer ziet. Je begint met de botercrème boven op de taart te smeren en met behulp van een paletmes de botercrème glad te strijken.

De zijkanten van de taart kan je het beste doen door met een paletmes een schep botercrème op de zijkant van de taart te smeren. Houd vervolgens je paletmes verticaal (van boven naar beneden), recht tegen de taart en draai de taart rond. Herhaal dit tot de botercrème glad gestreken is. Een draaiplateau is hierbij heel handig.

Chocolade decoratie maken

Stap 1 Mix met een garde het kleurstofpoeder met de vloeibare cacaoboter of ossenwit tot een mooi egaal mengsel. Tijdens de opdracht maken de kandidaten en de chefs gebruik van ossenwit.

Stap 2 Verdeel de gesmolten witte chocolade over minimaal drie bakjes.

Tip: Chocolade wordt snel hard. Als dit gebeurt, kan je het beste het bakje met chocolade even paar seconde in de magnetron stoppen en vervolgens roeren.

Stap 3 Voeg bij elk bakje chocolade een beetje kleurstof van stap 1 toe. In het eerste chocolade bakje meng je meer kleurstof toe dan in het tweede en derde chocolade bakje.

Stap 4  Vul drie spuitzakken met het chocolade van stap 3. Gebruik voor elk bakje chocolade een andere spuitzak.

Stap 5  Knip drie stoken bakpapier en leg deze op je werkbank neer. Spuit met de eerste spuitzak hoopjes chocolade op één strook bakpapier. Doe dit in een horizontale lijn.  Veeg vervolgens de hoopjes uit met je vinger. Herhaal deze stap tot je alle drie de kleuren chocolade hebt gebruikt.

Stap 6 Stop de stoken bakpapier met chocolade in de koelkast om hard te worden.

Stap 7 Plak de chocolade vegen met behulp van botercrème op de taart op de gewenste plek.