RECEPT DIERENMACARON

Een van de beste patissiers van Nederland, Nick van Doorn, legt uit hoe je macarons kan omtoveren tot dieren. 

Ingrediënten (koud) macaronbeslag
77 gr amandelmeel
70 gr poedersuiker
59 gr eiwit
59 gr fijne kristalsuiker
1 gram kleurpoeder naar keuze (kleurstof)

Overige ingrediënten
Cornetje met gesmolten chocolade
Eetbare pareltje en sterretjes
Eetbare spuitverf in goud of zilver
Marsepein
Botercreme

Gereedschap
Zeef
Glazen kom groot
Pannenlikker
Lepel
Spuitzak groot
Ronde spuitmond
Schaar
Menghaak
Ballongarde
Vel bakpapier
Bakplaat

 

Stap 1 Zeef de poedersuiker en vervolgens het amandelmeel boven een kom. Meng het vervolgens goed door elkaar zodat het één kleur heeft gekregen.

Stap 2  Klop 77 gram eiwit met behulp van een mixer.

Stap 3 Zodra het eiwit wit en luchtig begint te worden voeg je 1/5e deel van het fijne suiker aan het eiwit toe. Laat het suiker goed opnemen door het eiwit.

Tip: Pas op dat je het suiker niet te lang mixt met het eiwit.

Stap 4  Herhaal stap 3 tot al het suiker is opgenomen door het eiwit.

Stap 5  Je kan testen of je eiwit goed is. Dit doe je door je garde omhoog te houden. Als enkel het puntje van het eiwit nog beweegt is je eiwit goed gemixt.

Stap 6 Voeg de gewenste kleurstof toe aan het eiwit en spatel alles doorelkaar totdat het beslag één kleur is geworden.

Stap 7 Voeg de poedersuiker en het amandelpoeder bij het eiwit.

Stap 8  Roer met behulp van een spatel het beslag goed door. Blijf spatelen totdat het macaronbeslag gaat glanzen en het beslag vloeibaar wordt.

Stap 9  Bedek een bakplaat met bakpapier.

Tip: Zoek op het internet naar een macarons sjabloon en print deze uit. Leg vervolgens dit papiertje onder je bakpapier. Je hebt nu de grote van de macarons en is het heel makkelijk om ze allemaal even groot op te spuiten.

Stap 10 Vul een grote spuitzak met het macarons beslag en spuit rondjes van ongeveer 4cm doorsnede.

Tip: Hou de spuitzak in het midden van het rondje en knijp in de spuitzak. Je beslag vult vervolgens vanzelf de 4cm doorsnede.

Stap 11 Laat de macarons 20 minuten drogen. Je kan testen of ze genoeg gedroogd zijn door er voorzichtig met je vinger op te drukken. Als je macaron niet meer plakt kun je ze bakken.

Tip: Vergeet niet het gewone papier met je sjabloon onder je bakpapier vandaan te halen. Dit verbrand in de oven.

Stap 12 Plaats de macarons in een voor verwarmde oven op 135°C gedurende 19 minuten.

Stap 13  Als de macarons zijn afgekoeld spuit je op de onderkant van een macarons een laag botercreme. Druk er een andere macarons voorzichtig op met een draaiende beweging. Doe dit met alle macarons.

Tip: je kunt de botercrème ook nog een smaakje geven.

Stap 14  Versier je macarons met bijvoorbeeld de chocolade, eetbare spuitverf of pareltjes. Of maak er diertjes van zoals je op tv hebt gezien.