RECEPT KERSTBAL CUPCAKE

Mooi, die kun je zo in de boom hangen!

Ingrediënten kerstbal cupcake
Botercrème
Basisrecept cupcakes

Overige ingrediënten voor de versiering
Marsepein
Eetbare pareltje en sterretjes
Eetbare spuitverf in goud of zilver

Benodigdheden
Silicone bakmat voor 6 halve rondjes (7cm)
Ovenwanten
Marsepein mes
Snijplank
Schaar
Paletmes klein
Boetseersetje
Roller
Knoflookpers
Spuitzakje botercrème
Satéprikkers
Pannenlikker of spatel
Lepel
Stukje ijzerdraad
Spuitmondje

Stap 1: Bak minimaal 2 half ronde cupcakes (in de cupcake tray halve bolvorm) met behulp van het cupcake basisrecept.

Stap 2: Haal ze uit de bakvorm en snij ze netjes bij zodat de onderkant mooi recht en plat is. Zorg ervoor dat de 2 halve cupcakes mooi op elkaar passen.

Stap 3: Lijm met  botercrème de twee halve cupcakes aan elkaar vast. Dit doe je door een dun laagje botercrème op de onderkant van de cupcakes te smeren. Hier kun je het beste een paletmes voor gebruiken. Druk twee helften op elkaar met een draaiende beweging.  En je hebt al een bal.

Stap 4: Kneed wat marsepein in de gewenste kleur, net zo lang met je handen tot het soepel is. Rol vervolgens met behulp van een marsepeinroller een groot stuk marsepein uit. Het is belangrijk dat het marsepein mooi dun is. Rol zodra je tevreden bent het marsepein om de roller heen.

Stap 5: Maak de ronde cupcake een beetje vochtig door de cupcake in te smeren met eiwit of suikerwater. Het is belangrijk dat de cupcake niet te nat wordt. Je doet het goed als de cupcake een beetje plakkerig is. 

Stap 6: Rol het marsepein van de roller over de ronde cupcake heen. Zorg ervoor dat de cupcakebol in het midden van het marsepein ligt. Vervolgens ga je de ronde cupcake bekleden. Dit doe je door het marsepein steeds een beetje uit elkaar te trekken aan de onderkant en het net daarboven zachtjes tegen de bol aan te drukken. Dit herhaal je steeds tot de hele bol bekleed is. Als je dit gedaan hebt kan je het laatste stuk marsepein met je vingertoppen naar beneden duwen.

Stap 7: Snijd het eventueel overgebleven marsepein aan de onderkant van de ronde cupcake af met behulp van een fondantmes. Rol de ronde cupcake voorzichtig in je handen rond. Hierdoor gaat het marsepein ook goed op de onderkant plakken.

Decoratie
Met eetbare pareltjes en sterretjes  versier je je kerstbal. Laat je fantasie de vrij loop en maak er je eigen kerstbal van.

Je kunt ook met behulp van sjabloontjes kerstblaadjes maken.

Het hangertje van de kerstbal maak je door een stukje marsepein te rollen in je hand en deze plat te drukken. Vervolgens gebruik je de onderkant van een spuitmondje om een klein rondje uit het marsepein te steken. Beetje eetbare spuitverf erop en een rondje van ijzerdraad erin en je hebt de bovenkant van je kerstbal. Let wel op dat niemand het stukje ijzerdraad per ongeluk in zijn mond stopt.