Maak een Limburgse vlaai met Margo Reuten

Limburgse vlaai is misschien wel het aller- allerlekkerste wat er in Limburg te vinden is. Nu leert Margo Reuten hoe je die zelf kunt maken!

Ingrediënten Limburgse vlaai:
400 gr. Zeeuwse bloem
600 gr. Half patent witte bloem
20 gr. Zout
80 gr. Basterd suiker
50 gr. Melkpoeder
175 gr. Margarine
175 gr. Roomboter
60 gr. Verse gist
300 gr. Water

Ingrediënten Kersenjam:
1000 gr. Kersen
900 gr. geleisuiker

Benodigdheden:
Vlaaivorm
Vork
Vormpjes uitsteker
Pannetje
Kookplaat
Marsepein mes
Deegroller
Setje kwasten
Paletmes

Stap 1: Doe de boter en basterdsuiker met zout en melkpoeder in de mengkom. Mix dit geheel tot een crème. Vervolgens gooi je de bloem, de gist en het water erbij. Mix dit geheel ongeveer 8 minuten op lage stand en 2 minuten op een hoge stand tot mooi glad deeg.

Stap 2: Rol het deeg heel dun uit, ongeveer 4 millimeter. Doe het deeg in de vorm en druk het goed aan bij de zijkanten.

Stap 3: Nu ga je vlechten maken van het deeg. Rol het deeg uit en maak drie stroken van dezelfde dikte en lengte. Leg de stroken naast elkaar. Je vlecht van buiten naar binnen. Om de beurt doe je een strook van de ene kant naar binnen en vervolgens van de andere kant eroverheen naar binnen. Dit vervolg je telkens totdat je aan het einde van de stroken bent gekomen.

Tip: Wil je een vlecht met 5 stroken: maak 5 stroken en werk net zoals bij de 3vlecht van buiten naar binnen. De buitenste strook wordt elke keer de nieuwe middelste. Die strook leg je dus steeds over twee stroken tegelijk.

Stap 4: Kook de kersen totdat deze gaar zijn. Hierdoor zal een deel van het vocht van de kersen verdampt zijn. Voeg de geleisuiker toe en laat dit even goed doorkoken.

Stap 5: Doe de massa in een andere bak en laat deze goed opstijven voor gebruik.
Tip: Als er veel vocht op de kersen zit kan je 100 gr. Geleisuiker extra toevoegen.

Stap 6: Doe de jam over het deeg in de vlaaivorm.
Let op: Te weinig jamvulling zorgt ervoor dat de taart inzakt. Door de vlaai voldoende te vullen, komt de taart bol te staan.

Stap 7:Snij het teveel aan deeg dat uit de vlaaivorm steekt eraf met een klein mesje.

Stap 8: Splits een ei en leg het eigeel apart. Voeg hier een beetje water bij en hussel dit door elkaar. Smeer het eigeel over de rand en over de vlechten. Leg de vlechten over de taart.

Stap 9: Bak de vlaai op 180 graden in de oven. De vlaai is klaar na 9 minuten.