Hoe maak je donuts?

Wil je eens een keer wat anders bakken dan cupcakes? Leer in deze masterclass hoe je donuts kunt maken!

Ingrediënten Donut:
100 gr. Kristalsuiker
1 vanillestokje
2 eieren
100 ml zonnebloemolie
100 gr. Bloem
1 tl. Bakpoeder|
2 eetl. Melk

Overige ingrediënten:
Chocoladedruppels (wit en bruin)
Evt. gekleurde cacaoboter
Marsepein

Benodigdheden:
Donut bakvorm
Mixer
Spuitzakken

Donuts bakken:

Stap 1: Klop twee eieren in de kom. Voeg de suiker en vanille toe en zet de mixer aan. Bij de bloem doe je een beetje bakpoeder erbij (+/- 1,5 theelepel). Zet de mixer even uit en voeg de olie en de bloem toe. Als je er een smaakje aan toe wilt voegen, kan dat nu. Voeg 2 eetlepels melk toe en laat de mixer draaien tot het beslag luchtig is.

Tip: Doe de producten die je heel wilt houden in je donut, aan het einde erbij.
Als je bijvoorbeeld cranberries in je beslag wil, gaan ze zo niet stuk.  

Stap 2: Vet de donut bakvorm in met een laagje olie.

Stap 3: Doe het beslag in een spuitzak en knip de spuitzak open. Vervolgens kan je de donuttray vullen met het beslag. Bak de donuts in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 20 minuten. 

Stap 4: Wanneer de donuts gaar zijn verwijder je ze uit de vorm en laat je de donuts afkoelen.

Donuts versieren – Galaxy donut

Stap 1: De basis van Galaxy donuts is witte chocolade. Smelt de chocoladedruppels op 30/35 graden. Om hier kleur aan te geven voeg je gekleurde cacaoboter toe.

Stap 2: Voeg de verschillende kleuren chocolade bij elkaar voor een mooi Galaxy effect. Roer de kleuren voorzichtig door elkaar heen met een satéprikker. Maar meng ze niet!

Stap 3: Doop de donut in de chocolade en haal hem er langzaam weer uit.

Donuts versieren – Rendier donut

Stap 1: Smelt de bruine chocoladedruppels.

Stap 2: Doop de donut in gesmolten bruine chocolade.

Stap 3: Maak van marsepein een kegeltje als neus voor het rendier. Haal de neus door de poedersuiker voor een mooi effect. Leg de neus in het gat van de donut.

Stap 4: Breng de chocola op temperatuur en spuit met een cornetje het gewei van een rendier. Laat het goed afkoelen en plaats het gewei voorzichtig aan de bovenkant van de donut. De oogjes van het rendier kan je van marsepein maken.

Tip: gebruik zoute pretzels als gewei en haal deze door de chocolade!