Hoe maak je een eetbare sneeuwbol?

Wil je indruk maken als een échte patissier? Maak een eetbare sneeuwbol op je cupcake, dat is pas indrukwekkend!

Ingrediënten sneeuwbol:
Boter crème wit
Kokos poeder
Gelatineblaadjes (12 stuks)

Overige ingrediënten: 
Basisrecept cupcakes
Marsepein

Benodigdheden:
Koud water (liefst met ijsklontjes)
Pannetje
Stevige waterballonnetjes
Saté prikkers
Plakband
Maatbeker/glazen smallere pot.
Piepschuim of iets anders om de ballonnen in te steken.

Stap 1: Maak je cupcakes volgens het basisrecept.

Stap 2: Haal de gelatineblaadjes van elkaar en leg ze 1 voor 1 in een bak met koud water. Voor het beste resultaat laat je ze een uurtje staan. Neem een stuk of 12 gelatineblaadjes.

Tip: Hoe kouder het water, des te beter het resultaat.

Stap 3: Doe de gelatine in een leeg klein pannetje. Het is belangrijk om de gelatine een klein beetje uit te knijpen. Als de gelatine in de pan zit, doe je er nog ongeveer 4 eetlepels water bij uit de bak waarin de blaadjes hebben geweekt. Zet het pannetje op laag vuur en laat de gelatine langzaam smelten. Belangrijk: NIET koken.

Wist je dat gelatineblaadjes gemaakt worden van botten?

Pas op: Maak de pan niet te heet, dan werkt de gelatine niet goed! En je ballon kan stuk gaan als je hem in te hete gelatine doopt.

Stap 4: Maak de waterballonnen klaar. Zet ze op een satéprikker met plakband vast bij het knoopje.

Stap 5: Doe de gelatine in een apart bakje. Zorg ervoor dat de gelatine glad is. Ga er niet in roeren met een garde of lepel, want dan komen er luchtbellen in.

Doop de ballon in de gelatine en draai hem voorzichtig in de rondte. Er hoeft maar een heel dun laagje omheen te komen. Als je hier klaar mee bent, haal je de ballon uit de gelatine en zet je de ballon in een houder. Maak meerdere ballonnen in een keer, want de gelatine moet maar liefst 24 uur drogen.

Stap 5: Prik met een naald heel voorzichtig een klein gaatje in de ballon. Het beste is om te prikken bij de knoop. Laat de ballon langzaam leeglopen. Als je hem te snel laat leeglopen, dan krimpt de ballon te snel en de gelatine bol ook. Haal het ballonnetje eruit en je kan de gelatine bol gebruiken voor op de cupcake. Om de bol af te werken kan je met een zeefje poedersuiker op de bol strooien om een sneeuw effect te creëren.

Tip: als je de onderkant van de bol niet mooi vindt, kan je het recht knippen met een klein schaartje.

Kerstboompje van marsepein

Stap 1: Pak een bruin stuk marsepein voor de boomstam. Je begint met het rollen van een balletje. Maak vervolgens een kegeltje voor de stam. Dus van smal boven naar breed beneden.  

Stap 2: Rol groene marsepein uit. Maak met stekertjes in verschillende groottes (maar wel dezelfde vorm) sterren of bloemen van de groene marsepein. Neem een spuitmondje met de maat van de boomstam en steek in het midden van elke bloem of ster een gaatje uit. Begin met het grootste plakje en schuif die over de boomstam. Daarna het op één na grootste plakje, daarna wéér een kleinere maat, totdat je als laatste het kleinste plakje gebruikt.

Tip: Voor de afwerking van de boom kan je parels als kerstballen gebruiken. Ook kan je er een beetje poedersuiker overheen gooien om een sneeuweffect te creëren.