Cupcaketaart

Heel leuk, zo’n cupcake, maar wist je dat je er ook een hele taart van kunt maken? In deze masterclass leer je hoe je dat kunt doen.

Ingredienten:
Basisrecept cupcakes
Basisrecept botercrème

Overige ingredienten:
Marsepein
Snoepknopjes

Benodigdheden:
Taartring
Taartkarton
Roller
Glaceermes
Marsepeinmes

Stap 1: Leg je karton onderop je werkplek, zet daar je ring omheen. Niet vergeten! Anders kun je je ring niet meer weghalen.

Stap 2: Bedek de binnenkant van je taartring met botercrème, zodat je een mooie strakke zijkant krijgt als je de ring weg haalt. Doe de botercrème in een spuitzak en zet de ring op zijn kant. Spuit een dikke streep botercrème op de rand. Met je glaceermes verdeel je de crème over de taartring.

Stap 3: Vul de taartring met je gebakken cupcakes. Als je cupcakes een beetje te hoog zijn voor de ring kun je ze ofwel een beetje platdrukken of je snijdt er een stukje van af. Leg de cupcakes om en om in je ring. De ene cupcake gewoon, de andere op zijn kop. Als je alle cupcakes op dezelfde manier in je taartring zet, krijg je heel veel kieren tussen de cupcakes. Nu vallen ze als een soort puzzel in elkaar. Druk je cupcakes gerust een beetje tegen elkaar aan om de ruimte te vullen. Of snij een stukje van een andere cupcake af om grotere ruimtes op te vullen.

Stap 4: Vul met botercrème de gaten tussen de cupcakes op. Let erop dat je de cupcakes een beetje op gelijke hoogte hebt. 

Stap 5: Pak een lepel met crème en doe die op het midden van je cupcakes. Met je glaceermes verdeel je de botercrème vanuit het midden over je taart. Probeer je taart zo glad mogelijk af te werken. Laat de taart even afkoelen in de oven, zodat de taart straks niet uit elkaar valt.

Tip: Als je een lange liniaal hebt, kun je daarmee je botercrème strak afwerken door die over de taartring te halen.

Stap 6: Als de botercrème goed hard is geworden haal je de taart uit de koeling. Met je schoongewassen handen kun je dan nog eventjes de oneffenheden een beetje uit de bovenkant halen.

Stap 7: Maak met een brander of een föhn de taartring warm. Dan laat ‘ie makkelijk los. Je kunt er ook je warme handen voor gebruiken. Zorg ervoor dat je de rand overal geraakt wordt met de warmte. Haal dan de ring van de taart af. Als er ergens een gaatje zit, dan kun je dat vullen met een beetje botercrème.

Stap 8: Rol een flinke lap marsepein uit, om je taart mee te bedekken. Gebruik te taartring om te kijken of je lap marsepein wel groot genoeg is. Eventueel kun je er met een reliëfroller overheen voor een mooi effect.

Tip: Als de onderkant van je marsepein een beetje gescheurd is of niet strak is, kun je daar een rand van marsepein overheen doen of met botercrème een mooi randje spuiten.

Stap 9: Leg je marsepein over je taart. Let erop dat je niet te hard aan de marsepein gaat trekken, want anders scheurt je bovenrand. Dat kun je voorkomen door het overtollige marsepein een klein beetje omhoog te duwen als je de randen netjes maakt. Met een marsepeinmes kun je de overtollige randen wegsnijden. 

Stap 10: Werk je taart zo mooi mogelijk af met marsepein, cupcakes, cakepops of wat je dan ook maar wil!

Tip: Met een kleinere taartring, kun je ook een tweede laag bovenop je cupcaketaart zetten.