Gezichten

Hoe gaaf zou het zijn om je cupcake te versieren met een perfecte afbeelding van je oma, opa, tante, buurvrouw, juf, moeder, vader, zus, beste vriendin of... wie je maar wil, voor zijn of haar verjaardag? In deze masterclass kun je zien hoe je dat moet doen. Bakkers klaar? Kneden maar!

Ingrediënten:
Basisrecept cupcakes

Overige ingrediënten:
Fondant in volgende kleuren:
-Wit (=naturel)
-Huidskleur
-Zwart
-Bruin/beige etc. als kleuren voor het haar
-Div. kleuren voor kleding
Tylose (evt. van te voren door fondant kneden, daar wordt je fondant sneller hard van)
Bruine, zwarte en roze/rode (gel) kleurstof (voor wenkbrauwen/stoppelbaard/lippen)
Kleurpoeder poppyred voor blosjes
Water als plakmiddel

Benodigdheden:
Paletmes
Bone tool
Veiner
Kwastje om mee te “plakken”
Kleine kwastjes voor het schilderwerk maat 00 en 000, evt. nog maatje groter
Schilderspalet om te gebruiken bij het schilderen van de details en om hoofdje af en toe te laten drogen*

Stap 1: Maak van huidkleurig fondant een balletje. Daar kneed je een eivorm van. Door onderaan het ei een beetje te knijpen, krijg je een kinnetje in je gezicht.

Stap 2: Daarna kijk je waar de ogen zo ongeveer moeten komen. Ongeveer in het midden van het hoofdje maak je met je duim een deukje, daar breng je met een Bone tool (met een bolletje) een dieper deukje. Dan pak je de veiner en druk je de ‘echte’ oogvorm in het deukje.

Stap 3: De wangen maak je ook met de veiner. Aan beide kanten van het gezicht maak je een deukje voor de wangen. Met je vinger maak je daarna het stukje tussen de twee wangen een beetje plat. 

Stap 4: De veiner gebruik je ook om de mond in je eivorm aan te brengen. Hier maak je een deukje voor en duwt het een klein beetje naar boven. Met een paletmesje snij je daarna heel voorzichtig een sneetje in het midden van het gleufje van de mond. Zo heb je een onderlip en een bovenlip.

Stap 5: Nu het gezicht voor het grootste deel is opgezet, gaan we de ogen invullen. Met wit fondant maak je een beetje een plat druppelvormpje voor de oogjes. Dat plak je met een klein beetje water in je oogkassen. Met je veiner kun je het druppeltje op de goede plek leggen en aanduwen. Vergeet het ooghoekje niet! Met een heel klein zwart rondje van fondant maken we de oogjes af. Ook die plak je in je oog met een beetje water. Het rondje duw je een klein beetje plat.

Stap 6: Met kleurstof en een klein kwastje schilder je wimpers en wenkbrauwen op je gezicht. De lippen maak je rood. Voor mannen hoef je maar een klein beetje te gebruiken, bij vrouwen kun je iets meer kleur opbrengen.

Tips die je niet in de masterclass zag: Als je een beetje kleurstof op een klein stukje van een schuursponsje doet, kun je daar heel mooi een stoppelbaardje mee maken!