Monsterboek

Hou je van monsters? En van boeken? En ook nog van cake? Dan moet je vooral even naar deze masterclass kijken, waarin je leert hoe je een monsterboek kunt maken.

Ingredienten:
Basisrecept cupcakes
Basisrecept botercreme

Overige ingredienten:
Marsepein
Vloeibare chocolade

Benodigdheden:
Glaceermes
Liniaal
Mes
Roller
Structuurmatje
Cornet spuitzakje

Stap 1: Bak je beslag in een vierkante of rechthoekige taartvorm, zodat je al een beetje de vorm van een boek hebt. Als je beslag gebakken is, kun je je cake een beetje bijsnijden, zodat je de juiste vorm krijgt.

Stap 2: Dan doe je er eerst een laagje botercreme op, aan de bovenkant én aan de zijkant. Zo blijft de marsepein mooi plakken. Let op! Maak de laag botercreme niet dik! Het is alleen maar voor het plakken.

Stap 3: Rol van wit marsepein een lange, smalle lap voor de zijkant van je boek. Trek daar een paar strepen op, zodat je het idee van bladzijden hebt. Dat kan met een structuurmatje, met een mesje, maar ook met de zijkant van je liniaal. Meet met de liniaal de hoogte van je boek. Daarna kun je je marsepein op maat snijden.

Tip: Rol je marsepein voorzichtig op, zodat je het makkelijk naar je cake kunt brengen. Zet je rolletje naast de cake en druk het marsepein zachtjes tegen je cake aan. Met je liniaal kun je het marsepein nog wat aandrukken, zodat het mooi strak wordt.

Stap 4: Rol met een andere kleur marsepein een heel groot vlak uit. Let erop dat je marsepein overal even dik is. Als je marsepein de juiste dikte heeft, kun je er met een reliëfplaatje en een roller een reliëf op aanbrengen.

Let op! Je reliëf komt op de buitenkant van het boek, dus draai je marsepein om voordat je de cake erop legt!

Stap 5: Meet je cake na, zodat je weet hoe groot je plak marsepein moet zijn. Denk eraan dat een boekenkaft altijd wat langer is dan de bladzijden (maar niet té lang, anders gaan de uiteinden van de kaft inzakken!). Reken de breedte twee keer: voor de voor- en de achterkant van het boek. Meet ook de zijkant van het boek. Daar moet je ook een beetje extra lengte voor rekenen, omdat de zijkant van de kaft een beetje rond is.

Stap 6: Leg je cake op de kaft. Hou aan de zijkanten van het marsepein een heel klein stukje ruimte, zodat je kaft mooi iets over de bladzijdes valt. Dan pak je de andere kant van de kaft op en legt deze voorzichtig over de cake.

Stap 7: Om het monster uit het boek te laten komen, snij je een rechthoekig stuk van de marsepein van je kaft. Dat is ongeveer even dik als de kaft. Daar snij een paar hoeken uit. Als je je monster op je boek hebt gezet, dan plak je die hoeken tegen je monster aan. De lange kant maak je een beetje nat, die plak je op het boek, het puntje vouw je om. Je kunt de hoekjes van verschillende groottes maken, sommige omkrullen en andere wat meer rechtop laten. Dat kun je helemaal zelf bedenken!

Stap 8: Van een andere kleur marsepein rol je een rechthoek, voor je titel. Dat leg je op het boek. Met vloeibare chocola in een cornetje schrijf je zo mooi mogelijk de titel op het rechthoek.

Stap 9: Maar van marsepein een boekenlegger. Daar kun je op allerlei manier mee spelen. Een plat stukje dat mooi is gesneden of twee rollen van verschillende kleuren die je samen rolt. Maar daar bijvoorbeeld een kwastje aan dat je met een knoflookpers kunt maken.