Maak een staand figuurtje met Jeroen Goossens

Als je een staande ovatie wil voor je nieuwste cupcake-creatie, moet je vooral eventjes kijken naar deze masterclass: meesterpatissier Jeroen Goossens laat zien hoe je een staand figuurtje maakt!

Ingrediënten:
Basisrecept voor cupcakes

Overige ingredienten:
Marsepein

Benodigdheden:
Spaghettistokjes (ongekookt!)
Gasaansteker
Satéprikkers
Tylose
Radartje voor stiksels

Tip: Maak of zoek een tekening met de maten die je wilt gebruiken! Daar kun je je stokjes op leggen, zodat je de juiste maten weet.

Stap 1: Leg het lijf op je tekening. Maak het lijf niet te dik, want er komen ook nog kleren omheen! Zorg ervoor dat je lichaam altijd binnen je tekening valt.Voordat je de rest van het lijf kunt maken, maak je eerst met een satéstokje alvast een gaatje door het hele lijf, waar je een spaghettistokje doorheen kunt doen. Aan de bovenkant moet het stokje er wat verder uit steken, want daar zet je het kopje op.Met een beetje tylose op je spaghetti zorg je ervoor dat het stokje goed in het lijfje blijft zitten.Tylose is een plantaardig bindmiddel, een soort arabische gom, die zorgt dat het een beetje blijft plakken. Tylose droogt best wel snel, daarom is het makkelijker te gebruiken dan bijvoorbeeld eiwit.

Stap 2: Voor een krom been maak je het spaghettistokje een beetje warm met een gasaansteker. Als het spaghettistokje een beetje bruin wordt, dan kun je het stokje een beetje buigen. Voor de benen kun je het beste met de dikkere spaghetti werken, voor de armen kun je dunnere gebruiken en voor bijvoorbeeld een microfoon heb je de gewone spaghetti nodig.

Let op! Laat het spaghettistokje aan de onderkant wat langer, want daarmee zet je het been straks in je cupcake!

Stap 3: Voor de benen maak je eerst een balletje van marsepein. Dat balletje snij je door en van elke helft maak je een rolletje, dat de broekspijp wordt. Je kunt de broekspijp beter iets te groot maken dan te klein, want dat kun je er makkelijk vanaf snijden.Als je een krom been maakt, moet je de broekspijp in tweeën snijden, want je kunt die niet in één keer over de spaghetti schuiven. Prik weer een gaatje in de marsepein met de satéprikker en schuif het marsepein over de spaghetti. Vergeet de tylose niet. Daarna moet je nog eventjes rollen bij de knie, zodat dat mooi aan elkaar gaat hechten. Als onderplaatje kun je een rondje maken van marsepein. Maak daar de gaatjes in voor je benen. En dan kun je je marsepein op een bakpapiertje een kwartiertje meebakken met je cupcake.

Stap 4: Voor de kleding rol je zo dun als je kan het marsepein uit. Hoe dunner het is, hoe echter het gaat lijken. Voor een cape snij je het marsepein wat bij, zodat je een cape-vorm krijgt. Steek met een deel van een rond stekertje de armsgaten eruit.

Stap 5: Voor vouwen in je cape leg je om en om satéprikkers op en onder je marsepein. Zo ontstaan de plooien. Als dat een kwartiertje heeft gelegen, dan zitten de vouwen in de kleding. Voor stiksels kun je een raderwieltje. Als je alle onderdelen hebt gemaakt, dan plak je alles aan elkaar met garneerglazuur.
Tip: Gebruik voor je poedersuiker een haarnetje. Doe daar poedersuiker in, bind het netje dicht en dan heb je een buideltje met poedersuiker. Je hoeft het haarnetje dan alleen maar even neer te zetten op het oppervlak waar je de poedersuiker nodig hebt en dan heb je nooit teveel.

Stap 6: Voor de microfoonstandaard gebruik je een gewone spaghetti. Die prik je door een klein bolletje zwart marsepein. Dan ga je dat rollen, zodat het marsepein zich gaat verdelen om het spaghettistokje heen.