Boomstam
Basisingrediënten:
Recept voor 12 cupcakes
200 g boter (kamertemperatuur)
200 g witte basterdsuiker
4 grote eieren
200 g bloem
merg van een vanille stokje
Basisrecept botercrème
25 g custardpoeder
225 ml melk
25 g suiker
½ vanillestokje
250 g boter
80 g basterdsuiker
Keukengerei:
Snijplank
Mes
Spuitzak en schaar
Satéprikker
Lijmkrabber
Zeefje
Bereiding:
Stap 1. Voor de basis van de stam heb je een aantal cupcakes nodig. Leg deze tegen elkaar aan en steek er voor de stevigheid een satéprikker doorheen.
Stap 2. Vul een spuitzak met bruine botercrème. Spuit een beetje botercrème tussen de cupcakes, zodat ze blijven plakken. Spuit daarna lijnen over de lengte van de stam. Er ontstaat al een soort boomeffect. Eventueel maak je extra lijnen door met een lijmkrabber in langzame beweging de krabber over de boom te trekken.
Versiering:
Stap 3. Maak een knoest, door een cupcake schuin af te snijden en deze bovenop de boom te plakken. Deze kun je ook weer bespuiten met botercrème.
Stap 4. Versier de boomstronk met alles wat je zelf wilt. Wil je bijvoorbeeld mos maken, druk dan wat groene met bruine marsepein door een zeef. Ook kun je blaadjes uitsteken. Voor een paddenstoel kun je een balletje tussen de handpalmen rollen en dan in een spuitmondje drukken. Duw de bovenkant een beetje over de spuitmond om zo een champignon of paddenstoel te maken. Ook kun je een steeltje maken met witte marsepein, die tussen de handpalmen gerold is. Daarbovenop kun je een dakje van rode marsepein plaatsen.
Stap 5. strooi als laatste afwerking wat cacao over de boomstam.