Maak Eclairs met Rudolf van Veen

Zie je ook altijd die heerlijke eclairs liggen in de etalage van de banketbakker en ben je benieuwd hoe je dit moeilijke recept kan maken? Check dan snel hier het recept

Ingrediënten:
100 g. bloem
100 g. boter
200 g. eieren
100 g. melk
100 g water
snufje zout
snufje suiker

Keukengerei:
Pollepel
Spuitzak
Spuitmondje met kartelrandje
Cornet of klein spuitzakje
Steelpan
Zeef

Bereiding:
Stap 1. Breng het water met de melk aan de kook. Voeg hier de boter aan toe. Als dit begint te koken, voeg dan naar smaak een klein beetje zout en suiker toe.
Stap 2. Als het kookt, voeg dan in een keer de (gezeefde) bloem erbij. Er ontstaat een soort deegklont. Roer dit goed door. Laat het twee minuten doorkoken, terwijl je blijft roeren. Als de bloem aan de onderkant lichtjes aanbakt, ben je goed bezig en is het beslag bijna klaar.
Stap 3. Doe het beslag in een kom en laat het iets afkoelen. gooi de eieren er beetje bij beetje bij. Pas op dat de eieren niet gaarkoken in het warme beslag, dus blijf goed doorroeren terwijl je de eieren langzaam toevoegt. Roer alles goed door elkaar.
Stap 4. Doe al het beslag in een spuitzak, waar onderin een spuitmondje met kartelrand zit.
Stap 5. Maak een lijn van 10 tot 15 centimeter op het bakpapier met een liniaal en een potlood. Draai het bakpapier om, zodat er niks van het getekende lijntje in het beslag komt. Spuit met de spuitzak de eclairs over het lijntje.
Stap 6. Bak de eclairs gaar in de oven van 30-40 minuten op 190 graden. Zet de laatste aantal minuten de oven iets zachter, op 160 graden. Als je de eclair iets krokanter wil, strooi dan wat poedersuiker op de bovenkant van de eclair.

Voor de vulling:
Ingrediënten:
Gele room

Keukengerei:
Spuitmondje
Spuitzak
Mesje
Cocktailprikker

Bereiding:
Stap 1. Maak met een mesje 3 gaatjes verdeeld over de onderkant van de soezen.
Stap 2. Duw je spuitmondje in de gemaakte gaatjes aan de onderkant en vul de soezen op. Je ziet de soes uitdijen.
Voor het versieren:

Ingrediënten:
Chocoladeglazuur
Fondant

Bereiding:
Stap 1. Warm de fondant een beetje op, zodat het een beetje lauw aanvoelt. De fondant moet een beetje gaan lopen.
Stap 2. Doe de fondant in een cornet of een klein spuitzakje.
Stap 3. Doop de bovenkant van de eclair in het chocoladeglazuur.
Stap 4. Maak met de fondant strepen over de eclair. Deze kun je nog verdelen over de eclair, door met de cocktailprikker door de fondant te gaan. Doe dit snel, anders droogt de fondant weer op.
Stap 5. Versier de eclair verder. Je kan zelf van alles verzinnen, zoals vruchten of verschillende kleuren fondant.