Sandwichcupcake

Deze hartige sandwichcupcakes werden gemaakt in de finale van CupCakeCup 2015! Bekijk hier de masterclass en lees het recept. 

Ingrediënten cupcakes
Voor 6 cupcakes

100 g bloem
40 g suiker
100 g boter
2 eieren
Bloemkool
Nootmuskaat
2 Eetlepels olie

Ingrediënten botercrème
25 g custardpoeder
225 ml melk
25 g suiker
250 g boter
20 g basterdsuiker
Sinaasappel
Cherrytomaatjes
Cresses (jonge kruidenplantjes)
Citroen

Ingrediënten topping
Cherrytomaatjes
Zout
Amandelschijfjes

Benodigdheden

Mixer
Rasp
Bakvormpjes
Twee grote kommen
Spuitzak
Verschillende spuitmondjes

Bereiding

Stap 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet het rooster in het midden van de oven. Haal de boter en eieren op tijd uit de koelkast om ze op kamertempratuur te laten komen. Meet alle ingrediënten af en zet ze klaar in bakjes.

Stap 2. Doe de boter in een grote kom. Mix dit met de mixer. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Voeg daarna de bloem, olie en eieren toe. Meng dit tot een mooi geheel. Rasp daarna de nootmuskaat en de bloemkool. Voeg dit op smaak toe aan het beslag. Vergeet niet te proeven, is het beslag nog te zoet? Voeg dan wat citroensap toe. Snijd een citroen door midden en knijp deze boven aan bakje uit. Haal de pitjes weg en voeg op smaak toe aan het beslag.

Stap 3. Vul vervolgens de bakvormpjes voor 2/3e met beslag. Plaats de cupcakes in het midden van oven. Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten. Om zeker te weten dan ze klaar zijn prik je er een satéprikker in na 20 minuten bakken. Blijft er niets aan plakken? Dan zijn ze klaar.

Stap 4. Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je beginnen met de botercrème. Maak een redelijk slap papje van het custardpoeder en 25 ml melk. Breng de rest van de melk met suiker in pan aan de kook. Haal daarna de pan van het vuur. Verdun met een deel van de hete massa het papje, doe vervolgens deze verdunde massa weer terug in de pan bij de overige hete melk.

Stap 5. Zet de pan terug op een laag vuurtje. Nu blijven roeren, roeren en nog eens roeren! De room mag niet aanbranden en klonteren!

Stap 6. Haal opnieuw de pan van het vuur en laat de massa snel afkoelen en stort het uit op de plaat en dek het af met folie, of giet het in een andere pan.

Stap 7. Draai de boter en basterdsuiker mooi luchtig en glad met een vlinder/klopper. Voeg nu de afgekoelde room toe en meng het geheel. Snijd de cherrytomaatjes in hele kleine blokjes. Voeg deze toe aan de botercrème. Voeg ook wat nootmuskaat en sinaasappel rasp toe. Doe de botercrème in een spuitzak.

Stap 8. Als de cupcakes afgekoeld zijn snijd je deze in drie gelijke delen. Leg vervolgens eerst een plakje cupcake neer en spuit daar je botercrème op. Leg het middelste deel neer en spuit ook door de botercrème op. Leeg daar het laatste stukje van de cupcake op. Vervolgens kun je de cupcake nog mooi versieren met wat blaadjes van de cresses, amandelschijfjes en cherrytomaatjes.

En klaar is je sandwichcupcake!


TIP:

  • Proeven, proeven, proeven. En ruiken, ruiken, ruiken. Werken met kruiden vereist veel concentratie.