Bloemencupcake

Leer hoe je met botercrème 5 verschillende bloementoppings kunt maken! Vind de masterclass video en het recept op deze pagina. 

Beslag voor 12 cupcakes

200 g bloem
230 g suiker
180 g zonnebloemolie
2 eieren
4 g bakpoeder
4 g zout
+ extra ingrediënt

Mogelijke extra ingrediënten

  1. Framboosroos: 130 g framboos of framboospuree
  2. Chocokrul: 130 g gesmolten pure chocolade
  3. Citroenspiraal: 130 g citroensap
  4. Mokkavlak: 130 g sterke koude koffie
  5. Pistachestrik: 130 g pistachenootjes (ongezouten)

Botercrème:
25 g custardpoeder
225 ml melk
25 g suiker
250 g boter
80 g basterdsuiker
 
Benodigdheden:
Mixer, bakvormpjes, 2 grote kommen, spuitzak, verschillende spuitmondjes 
 

Dit is een recept voor 12 cupcakes

Stap 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet het rooster in het midden van de oven. Haal de boter en eieren op tijd uit de koelkast om ze op kamertempratuur te laten komen. Meet alle ingrediënten af en zet ze klaar in bakjes.

Stap 2. Doe de boter in een grote kom. Mix dit met de mixer. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Blijf mixen op middelhoge snelheid. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe. En tot slot de eieren en eventueel de extra ingrediënt. Klop daarna alles tot een glad geheel.

1. Framboosroos: Voeg 130  g framboos of framboospuree toe aan het beslag

2. Chocokrul: Voeg 130 g gesmolten pure chocolade toe aan het beslag

3. Citroenspiraal: Voeg 130 g citroensap toe aan het beslag

4. Mokkavlak: Voeg 130 g sterke koude koffie toe aan het beslag

5. Pistachestrik: Voeg 130 g ongezouten pistachenootjes toe aan het beslag

Stap 3. Vul vervolgens de bakvormpjes voor 2/3e met beslag. Plaats de cupcakes in het midden van oven. Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten. Om zeker te weten dat ze klaar zijn prik je er een satéprikker in na 20 minuten bakken. Blijft er niets aan plakken? Dan zijn ze klaar.

Stap 4. Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je beginnen met de botercrème. Maak een redelijk slap papje van het custardpoeder en 25 ml melk. Breng de rest van de melk met suiker en vanillestokje in pan aan de kook. Haal daarna de pan van het vuur. Verdun met een deel van de hete massa het papje, doe vervolgens deze verdunde massa weer terug in de pan bij de overige hete melk.

Stap 5. Zet de pan terug op een laag vuurtje. Nu blijven roeren, roeren en nog eens roeren! De room mag niet aanbranden en klonteren!

Stap 6. Haal opnieuw de pan van het vuur en laat de massa snel afkoelen en stort het uit op de plaat en dek het af met folie, of giet het in een andere pan. 

Stap 7. Draai de boter en basterdsuiker mooi luchtig en glad met een vlinder/klopper. Voeg nu de afgekoelde room toe en meng het geheel. Verwijder het vanillestokje.

Stap 8. De basis botercrème zoals jullie al hebben kan je zelf naar wens op smaak brengen met een extra ingrediënt. Hou er rekening mee dat je de boter crème gaat opspuiten, dus zorg ervoor dat de smaakjes een fijne structuur hebben voordat je deze toevoegt!

Stap 9. Doe de topping in een spuitzak en knip daarna het puntje van de spuitzak eraf. Spuit daarna met een spuitmondje naar keuze een mooie toef op de cupcake. Kijk goed naar de masterclass welke je wilt maken.

TIPS:

• Gebruik een kleine spuitzak voor gedetailleerde technieken.
• Doe de hand waarmee je schrijft onderaan de spuitzak.
• Roer de botercrème helemaal glad voor je het in de spuitzak doet voor het mooiste resultaat.

En klaar is je bloemencupcake!