Champagnetoren

Happy New Year! Of nou ja, bijna dan. Bekijk de masterclassvideo op de pagina en vind hieronder het recept. 

Ingrediënten cupcakes
Voor 24 cupcakes

400 g bloem
400 g suiker
400 g boter
8 eieren
1 vanille stokje

Ingrediënten botercrème
50 g custardpoeder
450 ml melk
50 g suiker
1 vanille stokje
500 g boter
80 g basterdsuiker

Benodigdheden

Mixer, 12 gouden cupjes, 12 zilveren cupjes, taartetagère, 24 plastic cocktailglazen, 2 grote kommen, spuitzak, snijplank, mesje, stervorming spuitmondje, een zak marshmallows, witte marsepein, eetbare glitterpoeder

 

Bereiding

Stap 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet het rooster in het midden van de oven. Haal de boter en eieren op tijd uit de koelkast om ze op kamertempratuur te laten komen. Meet alle ingrediënten af en zet ze klaar in bakjes.

Stap 2. Doe de boter in een grote kom. Mix dit met de mixer. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Blijf mixen op middelhoge snelheid. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe. Voeg daarna de eieren toe. Klop daarna alles tot een goed geheel.

Stap 3. Vul vervolgens de bakvormpjes voor 2/3e met beslag. Plaats de cupcakes in het midden van oven. Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten. Om zeker te weten dan ze klaar zijn prik je er een satéprikker in na 20 minuten bakken. Blijft er niets aan plakken? Dan zijn ze klaar.

Stap 4. Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je beginnen met de botercrème. Maak een redelijk slap papje van het custardpoeder en 50 ml melk. Breng de rest van de melk met suiker en vanillestokje in pan aan de kook. Haal daarna de pan van het vuur. Verdun met een deel van de hete massa het papje, doe vervolgens deze verdunde massa weer terug in de pan bij de overige hete melk.

Stap 5. Zet de pan terug op een laag vuurtje. Nu blijven roeren, roeren en nog eens roeren! De room mag niet aanbranden en klonteren! 

Stap 6. Haal opnieuw de pan van het vuur en laat de massa snel afkoelen en stort het uit op de plaat en dek het af met folie, of giet het in een andere pan.

Stap 7. Draai de boter en basterdsuiker mooi luchtig en glad met een vlinder/klopper. Voeg nu de afgekoelde room toe en meng het geheel. Verwijder het vanillestokje en de botercrème is klaar.

Stap 8. Doe de topping in een spuitzak en knip daarna het puntje van de spuitzak eraf. Spuit daarna met een nestvormig spuitmondje toefjes op de cupcakes. Kijk nog even goed naar de masterclass hoe dit moet.

Stap 9. Maak kleine bolletjes van witte marsepein en leg deze in de botercrème op de cupcakes.  Snijd reepjes van de marshmallows en leg deze ook in de botercrème. Zet daarna alle cupcakes in een eigen cocktailglas. Zet de glazen in de taart etagère. Voor een sprankelend eindresultaat kun je met een kwastje wat glitters aanbrengen.

En klaar is je champagnetoren!