Klassieke cupcakes

De chefs laten in de masterclass zien wat je allemaal kunt met een klassieke cupcake. Bekijk rechstboven deze pagina de masterclass video en lees hieronder het recept om de mooiste cupcakes te maken!

Ingrediënten en benodigdheden:  

Beslag Voor 12 cupcakes

200 g bloem
230 g suiker
180 g zonnebloemolie
2 eieren
4 g bakpoeder
4 g zout

botercrème:
25 g custardpoeder
225 ml melk
25 g suiker
½ vanille stokje
250 g boter
40 g basterdsuiker
+ extra ingrediënt (zie stap 2 en 8)

Benodigdheden: Mixer, bakvormpjes, 2 grote kommen, spuitzak, verschillende spuitmondjes

Stap 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet het rooster in het midden van de oven. Haal de boter en eieren op tijd uit de koelkast om ze op kamertempratuur te laten komen. Meet alle ingrediënten af en zet ze klaar in bakjes.

Stap 2. Doe alle ingrediënten in de machinekom. Meng vervolgens alle ingrediënten met de vlinder. 5 minuten laten draaien op middelmatige snelheid.

Mogelijke extra ingrediënten:

  1. De pruimenlelie: Voeg 130 g gewelde pruim toe aan het beslag.
  2. De banaananjer: Voeg 130 g fijngemaakte banaan toe aan het beslag.
  3. De pompoenzonnebloem: Voeg 130 g pompoenpuree toe aan het beslag.
  4. Het kokosmadeliefje: Voeg 130 g geschaafde kokos toe aan het beslag.
  5. De rozebottel: Voeg 130 g rozebottel aanmaaklimonade toe het beslag.
  6. De klassieke cupcake: Geen extra ingrediënt.

Stap 3. Met spuitzak de papieren bakvormpjes gelijkmatig vullen tot 2/3e. Plaats de cupcakes in het midden van oven. Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten. Om zeker te weten dat ze klaar zijn prik je er een satéprikker in na 20 minuten bakken. Blijft er niets aan plakken? Dan zijn ze klaar.

Stap 4. Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je beginnen met de botercrème. Maak een redelijk slap papje van het custardpoeder en 25 ml melk. Breng de rest van de melk met suiker en vanillestokje in pan aan de kook. Haal daarna de pan van het vuur. Verdun met een deel van de hete massa het papje, doe vervolgens deze verdunde massa weer terug in de pan bij de overige hete melk.

Stap 5. Zet de pan terug op een laag vuurtje. Nu blijven roeren, roeren en nog eens roeren! De room mag niet aanbranden en klonteren! 

Stap 6. Haal opnieuw de pan van het vuur en laat de massa snel afkoelen en stort het uit op de plaat en dek het af met folie, of giet het in een andere pan.

Stap 7. Draai de boter en basterdsuiker mooi luchtig en glad met een vlinder/klopper. Voeg nu de afgekoelde room toe en meng het geheel. Verwijder het vanillestokje.

Stap 8. De basis botercrème zoals jullie al hebben kan je zelf naar wens op smaak brengen met een heel klein beetje van de extra ingrediënt.  Hou er rekening mee dat je de boter crème gaat opspuiten, dus zorg ervoor dat de smaakjes een fijne structuur hebben voordat je deze toevoegt!

Stap 9. Doe de topping in een spuitzak en knip daarna het puntje van de spuitzak eraf. Spuit daarna met een spuitmondje naar keuze een mooie toef op de cupcake. Kijk goed naar de masterclass welke je wilt maken.

En klaar is je klassieke cupcake!


TIPS:

  • Gebruik een kleine spuitzak voor gedetailleerde technieken.
  • Doe de hand waarmee je schrijft onderaan de spuitzak.
  • Roer de botercrème helemaal glad voor je het in de spuitzak doet voor het mooiste resultaat.

En klaar is je klassieke cupcake!

Meer recepten vind je op zapp.nl/cupcakecup