Kerstboom

Deze mooie en lekkere kerstboom is superleuk voor de feestdagen! Bekijk op deze pagina de Masterclass video en lees hieronder het recept. 

Ingrediënten cupcakes
Voor 24 cupcakes

400 g bloem
400 g suiker
400 g boter
8 eieren
1 vanille stokje
Groene kleurstof

Ingrediënten botercrème
50 g custardpoeder
450 ml melk
50 g suiker
1 vanille stokje
500 g boter
80 g basterdsuiker

 Benodigdheden

Mixer, groene bakvormpjes, kegel van piepschuim, 50 satéprikkers, twee grote kommen, spuitzak, snijplank, mesje, stervorming spuitmondje, rode, gele en groene marsepein

Dit is een recept voor 24 cupcakes

Stap 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet het rooster in het midden van de oven. Haal de boter en eieren op tijd uit de koelkast om ze op kamertempratuur te laten komen. Meet alle ingrediënten af en zet ze klaar in bakjes.

Stap 2. Doe de boter in een grote kom. Mix dit met de mixer. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Blijf mixen op middelhoge snelheid. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe. Voeg daarna een voor een de eieren toe. Klop daarna alles tot een glad geheel.

Stap 3. Vul vervolgens de bakvormpjes voor 2/3e met beslag. Plaats de cupcakes in het midden van oven. Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten. Om zeker te weten dat ze klaar zijn prik je er een satéprikker in na 20 minuten bakken. Blijft er niets aan plakken? Dan zijn ze klaar.

Stap 4. Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je beginnen met de botercrème. Maak een redelijk slap papje van het custardpoeder en 50 ml melk. Breng de rest van de melk met suiker en vanillestokje in een pan aan de kook. Haal daarna de pan van het vuur. Verdun met een deel van de hete massa het papje, doe vervolgens deze verdunde massa weer terug in de pan bij de overige hete melk.

Stap 5. Zet de pan terug op een laag vuurtje. Nu blijven roeren, roeren en nog eens roeren! De room mag niet aanbranden en klonteren! 

Stap 6. Haal opnieuw de pan van het vuur en laat de massa snel afkoelen en stort het uit op een plaat en dek het af met folie, of giet het in een andere pan.

Stap 7. Draai de boter en basterdsuiker mooi luchtig en glad met een vlinder/klopper. Voeg nu de afgekoelde room toe en meng het geheel. Verwijder het vanillestokje en de botercrème is klaar. Voeg groene kleurstof toe tot je de juiste kleur bereikt.

Stap 8. Doe de topping in een spuitzak en knip daarna het puntje van de spuitzak eraf. Spuit daarna met een stervorming spuitmondje toefjes op de cupcakes. Kijk nog even goed naar de masterclass hoe dit moet. 

Stap 9. Prik met satéprikkers alle cupcakes op de kegel. Begin onderaan voor het mooiste resultaat.

Stap 10. Tijd voor de versiering. Maak balletjes van de rode en groene marsepein. Dit zijn de kerstballen, duw ze in de botercrème. Snijd sterretjes van de gele marsepein. Ook deze kun je zo op de cupcakes plakken. Wil je hem nou heel bijzonder maken, boetseer dan een mooie piek van marsepein.

En klaar is je kerstboom!