Cupcake tuintje
Basisrecept chocolade cupcakes
Recept voor 12 cupcakes
290 g suiker
190 g bloem
160 g koffie
80 g karnemelk
80 g zonnnebloemolie
75 g ei (2 kleine of 1,5 grote)
70 g cacao poeder
7 g bakpoeder
4 g zout
Beetje vanille
Basisrecept marsepein
250 g poedersuiker
250 g amandelen
1 eiwit
Basisrecept botercrème
25 g custardpoeder
225 ml melk
25 g suiker
½ vanillestokje
250 g boter
80 gr basterdsuiker
Overige ingrediënten
1 flesje groene kleurstof
Groene, gele en rode marsepein
Witte marsepein
Keukengerei
Kookplaat
Pannetje
12 potjes
Kommen
Knoflookpers
Snijplank
Roller
Mes
Pipet/prikkertje
Cupcake treetje
Cups
Bloemen stekertjes
Bereiden
Stap 1. Verwarm de oven voor op 160/170 graden.
Stap 2. Doe de boter, water, en cacao poeder in een sauspannetje en laat dit zachtjes op laag vuur smelten. Blijf goed roeren totdat het geheel mooi glad is.
Stap 3. Doe de suiker en bloem in de mixer en voeg het warme mengsel toe. Mix het geheel goed door.
Stap 4. Voeg nu een voor een de eieren, daarna het vanillestokje en melk toe. Mix het geheel tot een glad en luchtig beslag.
Stap 5. Vul de cupjes met de gevulde spuitzak tot 2/3 van de cup en doe ze in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten. Check de cakejes na 20 minuten en laat ze een paar minuutjes afkoelen. Stop dan de cupcake in het potje.
Stap 6. Zodra de cupcakes in de oven staan kun je beginnen met de botercrème. Meet alle ingrediënten nauwkeurig af. (custardpoeder, roomboter, suiker, basterdsuiker, melk en vanille)
Stap 7. Maak een redelijk slap papje van het custardpoeder en 25 ml melk. Breng de rest van de melk met suiker en vanillestokje in pan aan de kook. Haal daarna de pan van het vuur. Verdun met een deel van de hete massa het papje, doe vervolgens deze verdunde massa weer terug in de pan bij de overige hete melk Zet de pan terug op een laag vuurtje. Nu blijven roeren, roeren en nog eens roeren! De room mag niet aanbranden en klonteren! Haal opnieuw de pan van het vuur en laat de massa snel afkoelen en stort het uit op plaat en dek het af met folie, of giet het in andere pan
Stap 8. Draai de boter en basterdsuiker mooi luchtig en glad met een vlinder/klopper. Voeg nu de afgekoelde room toe en meng het geheel. Verwijder het vanillestokje en de botercrème is klaar.
Stap 9. Maak met groene kleurstof de botercrème groen. Smeer de cupcake in met een dun laagje botercrème.
Stap 10. Je kan de marsepein ook zelf maken, dat gaat als volgt: Vermaal de amandelen tot fijn poeder en doe de poedersuiker erbij. Voeg dan het eiwit erbij tot het lekker smeuïg is. Stop groene marsepein in de knoflookpers. Knijp het groene marsepein eruit en snij het voorzichtig af met een mesje. Leg de marsepein vervolgens op de cupcake totdat deze compleet gevuld is.
Stap 11. Pak gekleurde (geel en rood) marsepein en draai daar kleine bolletjes van. Rol wit marsepein uit op je snijplank. Steek met een stekertje een aantal bloemetjes eruit. Leg de gekleurde balletjes in het midden van de bloem. Decoreer de bloemen op de cupcake.
Je cupcake tuintje is nu klaar!