
Cupcake met rode biet
Hartig cupcake gerechtje, als dessert, met rode biet
Ingrediënten
voor 6 cupcakes6 Chocolade cupcakes
6 Kleine voorgekookte bietjes
1 Grote sinasappel
2 Eetlepels olijfolie
1 Eetlepel (balsamico)azijn
4 Repen witte chocolade
1 Scheutje melk
1 Rode peper
Keukengerei
6 mooie, grote borden
Een paar schaaltjes
Stekertje(s) (1 middelgroot, 1 klein)
Kwastje
Handrasp
Scherp mesje
1 eetlepel
1 theelepel
Klein (steel)pannetje
Pollepel
Bereiden:
Het bord
Stap 1. Steek voorzichtig de bietjes uit. Gebruik hiervoor het stekertje.
Stap 2. Snij de uitgestoken biet in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
Stap 3. Leg de plakjes, in een nette, strakke cirkel, op een mooi groot bord. Zorg dat er daarbij ruimte is rondom de cirkel van bietjes. Je hebt nu een soort carpaccio gemaakt.
Stap 4. Maak om de biet extra smaak te geven een klein beetje vinaigrette. Om vinaigrette te maken meng je 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel (balsamico)azijn in een schaaltje.
Stap 5. Neem het kwastje en smeer heel voorzichtig, de plakjes biet in met de vinaigrette. Het voordeel van dit als voorbereiding te doen is dat de vinaigrette nog genoeg tijd heeft om in de bietjes te trekken. Zo krijg je extra smaak!
Stap 6. Gebruik de rasp en de sinasappel om wat geraspte sinaasappelschil over de bietjes te verdelen.
De vulling
Stap 7. Maak voor de vulling van de cupcake een witte chocolade saus.
Stap 8. Verhit de witte chocolade samen met een beetje melk in een pannetje.
Stap 9. Zodra de chocolade begint te smelten blijf je met een pollepel goed roeren totdat de chocolade helemaal gesmolten is en er geen klontjes meer in de saus zitten.
Stap 10. Voeg wat van de sinaasappelschilrasp toe aan de saus en roer het er goed doorheen.
Stap 11. Neem de rode peper en snij met het scherpe mesje voorzichtig het steeltje en het puntje er af.
Stap 12. Halveer de rode peper door deze over de lengte voorzichtig door te snijden.
Stap 13. Haal alle zaadjes, met het puntje van het mes, uit de peper.
Stap 14. Snij een van de rode peper helften in hele kleine, dunne reepjes.
Stap 15. Voeg nu vijf van de rode peper reepjes toe aan de chocolade saus.
Stap 16. Roer de saus nog eens goed door.
De Cupcake
Stap 17. Maak voorzichtig met een stekertje een klein gaatje, tot in het midden, van cupcake. Houdt daarbij de cupcake aan de zijkanten vast zodat het cakeje niet uit elkaar valt.
Stap 18. Zet de cupcake in het midden van de bietjescirkel.
Stap 19. Vul met een theelepeltje de cupcake met de witte chocolade saus met rode peper en sinaasappelschilrasp totdat het gaatje vol zit.
Stap 20. Maak je gerechtje af door de cupcake te decoreren met een takje verveine bovenop de vulling.
Eet smakelijk!