Wat is gluten?

Granen als tarwe, haver en gerst barsten van het gluten. Als je met die granen brood gaat bakken, dan zorgt het gluten ervoor dat je brood z'n broodachtige vorm behoudt. En gluten wordt ook gebruikt als bindmiddel in soep en saus, en in pasta, croutons, frikandellen, bier: gluten is overal. En da's best moeilijk voor de mensen die last hebben van glutenintolerantie. Dat heet ook wel coeliakie, maar het is helemaal niet zo cool! Bij een coeliakiepatient is de dunne darm extreem gevoelig voor gluten. Als-ie daar toch mee in aanraking komt, dan zijn de rapen gaar. (Gelukkig zit daar dan weer geen gluten in.) Speciaal voor coeliakiepatienten worden er tegenwoordig levensmiddelen gemaakt die absoluut glutenvrij zijn. Er zijn zelfs glutenloze kleurpotloden, speciaal voor mensen die graag op een houtje bijten. Zulke glutenvrije producten worden steeds populairder, omdat gluten een slechte reputatie heeft. Maar da's nergens voor nodig, want als je geen coeliakie hebt, kun je gewoon volop gluten eten. Dus schep gerust nog wat meer saus op je spaghetti, en gooi nog maar een extra frikandel in je biertje. Eet smakelijk! Mmmmm, gluten!