Wat zijn antioxidanten?

Voor de mens is zuurstof van levensbelang. Dus zuig het lekker op! Maar zuurstof doet nog iets: het zorgt voor oxidatie, oftewel roest! Door deze oxidatie ontstaan er zogenaamde ‘vrije radicalen’. Deze moleculen doen ook nuttig werk, maar als het er te veel zijn, kunnen ze agressief worden en schade veroorzaken aan huid en bindweefsels. Hoog tijd voor de tegenaanval, die wordt ingezet door antioxidanten! Eropaf! Vrije radicalen bevatten namelijk ‘losse’ elektronen. Elektronen willen altijd een paartje vormen, en daar komen de antioxidanten om de hoek kijken. Zij geven een elektron aan de vrije radicalen. Die worden zo onschadelijk gemaakt. Sommige vrije radicalen worden zelfs helemaal afgebroken door de antioxidanten. Da’s pas radicaal! Er zijn supplementen die veel antioxidanten bevatten. Maar die kun je laten staan. Als je gewoon genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt, worden antioxidanten vanzelf aangemaakt door je lichaam. Ze zitten ook in een reeks aan voedingsmiddelen als broccoli, banaan of een flinke slok citroensap. Proost!