Clipphanger

In jouw mooie bakkes barst het van de bacteriën. Als je niet goed poetst, vormen die een laagje over je tanden, ‘tandplak’. En jij geeft ze nog te eten ook! Want alle suikers die jij in je bekkie stopt, worden door de bacteriën omgezet in zuren en dan… Kan de aanval beginnen! Eerst is je tandglazuur de sigaar. Het glazuur wordt door het zuur ontkalkt en je krijgt een doffe witte plek. Onder het oppervlak gaat de ontkalking verder, richting het tandbeen. Soms wordt de plek ook bruin, jakkie. Als er te veel glazuur is opgelost, stort het in. Een gaatje is geboren… De meeste gaatjes hoeven niet gevuld te worden, maar moet je zelf te lijf gaan door goed te poetsen en minder te snoepen. Is het gaatje niet meer te stoppen, dan wordt het boren! Eerst even brullen, dan komt het vullen. Of je gaatjes krijgt (of niet) wordt mede bepaald door je speeksel. Speeksel spoelt je mond namelijk lekker schoon. De hoeveelheid en de kwaliteit daarvan is erfelijk. Bedankt hè! Maar je kan zelf ook wat doen: Niet te veel eetmomenten per dag! Dan krijgt je speeksel de kans om de ontkalking te herstellen. En regelmatig poetsen, met fluoridetandpasta. Want: met twee keer per dag boenen, krijg je een gebit om te zoenen.