Wat doen hete pepers met je brein?

Letterlijke tekst (indien aanwezig): Nou, het ziet er in ieder geval wel gezellig uit. Ja, het is maar de vraag of het wel echt gezellig gaat worden. Wij gaan testen hoe het toch kan dat het lijkt alsof je mond echt helemaal in de fik staat als je hete pepers eet en wat er in je hersenen gebeurt. Dus we hebben hier een aantal pepertje staan, van mild tot extreem pittig. We hebben hier de Mexicaanse poblano, de jalapeno, de habanero, de madam jeannet en dan helemaal hier op links, voor de kijkers thuis rechts, de allerheetste peper ter wereld de reaper. Ja, we gaan ze allemaal ook eventjes proeven vandaag. Ja, dat was ik al bang voor. Zullen we maar beginnen? Ho ho, even wachten. Ik kan namelijk eerst met deze warmtecamera kijken hoe warm jouw mond precies is. Ja, gewone temperatuur. Kijk eens bij mij. Ja, dat is vrij normaal. En ik wilde eigenlijk voorstellen om echt pas te stoppen als je mond volledig in de fik staat. Want dan kan ik dan nog een keer met die warmtecamera kijken en zien of je temperatuur ook hoger is in je mond. Oke. Hete pepers, misschien een hogere temperatuur. Ik ben benieuwd. Proost. Tik hem aan. Alles voor de wetenschap. 1, 2... Smaakt een beetje naar paprika deze. Scherp randje. Deze gaat in de wetenschappelijke disposalbak. Hier komt de jalapeno. Deze is zoeter, zoeter en pittiger. De habanero. Goed scherp! Heel heftig! Alles voor de wetenschap. Als je je mond verbrandt aan iets dat echt heet is, dus hoog in temperatuur, dan gebeuren er twee dingen in je mond. Eén: je smaakpapillen verbranden. Ten tweede wordt er een seintje naar je hersenen gestuurd dat er dus echt iets heel ergs gaande is in je mond. Ja, met pittig eten werkt het net een beetje anders. Kijk, en dat heeft te maken met een stofje wat in die pepers zit en dat stofje heet capsaïcine. Een hele moeilijke naam, mag je ook weer vergeten, maar dat is dus het stofje wat in peper zit, want het zo heet maakt. Hier dit ei. Stel je voor dat dat dat molecuul is, dat capsaïcine. En dit hier is je tong. Dat stofje, dat molecuul capsaïcine, past precies op de hittesensoren van je tong. Dus als je een hete peper eet, dan bindt dat molecuul zich als het ware aan je tong. En dan sturen die hittereceptoren, die hittesensoren, een signaaltje van pijn en hitte naar je hersenen toe. En daarom voelt het nu alsof je mond in de fik staat. Maar het is dus niet echt, het zit tussen je oren. Laat we het even testen. Kijk eens. Is gewoon nog net zo oranje als net. Echt? Is gewoon hetzelfde. Laat me eens bij jou kijken. En m'n tong is heel rood denk ik. Nee, helemaal niet. Temperatuur is helemaal niet veranderd. Het voelt echt zo! Het is dus niet echt. Als het dan toch niet echt is, dan kunnen we net zo goed die allerheetste peper ook nog effe opeten. Oh ja, melk helpt he? Oke Janouk, alles voor de wetenschap. Tik hem aan, ouwe. Valt reuze mee. Oke, best wel pittig. Ahaa! Ohhh. Ohh het helpt niet! Tijd voor een ijsje. Tijd voor een ijsje.