Internationale Kindervredesprijs uitgereikt

Op 13 november is door Kidsright de Internationale Kindervredesprijs uitgereikt! De Kindervredesprijs is een mega belangrijke prijs voor kinderen die zich inzetten voor de rechten van andere kinderen, overal in de wereld!

Misschien ken je Greta wel, zij heeft er voor gezorgd dat heel veel kinderen overal ter wereld gingen staken voor het klimaat! Zij was één van de winnaars van de Kindervredesprijs in 2019

En de winnaar van 2020?!  Dat is Sadat! Hij is 17 jaar en komt uit Bangladesh. Hij heeft de Kindervredesprijs gewonnen omdat hij een app heeft gemaakt voor kinderen in zijn land tegen cyberpesten.

Hij heeft hiermee zelfs al 8 cyber criminelen op laten pakken!! Wauw!

Met deze app komt hij op voor de rechten van het kind. Namelijk jouw recht op een veilige leefomgeving. Thanks Sadat ????

De andere 2 finalisten zijn Ivanna (12 jaar) uit Mexico en Siena (18 jaar) uit Ierland.

Ivanna startte een petitie om de regering te vragen de dam in haar stad (die is aangetast door watervervuiling) schoon te maken, het rioolstelsel te zuiveren en het leven van mens en dier te redden van het vervuilde water. Ze heeft meer dan 69.000!!! handtekeningen opgehaald. Goed bezig Ivanna, dat je opkomt voor jouw recht op een schoon milieu!

Siena komt op voor het recht op gelijke behandeling! Ze is vroeger gepest omdat ze autisme heeft, en moest daardoor zelfs naar een andere school. Op 13 jarige leeftijd starte ze haar eigen site waarmee ze leerlingen begeleid die leermoeilijkheden en autisme hebben.

Het verschil tussen jouw brein en iemands anders brein noem je neurodiversiteit. En dat is wat Siena bespreekbaar wil maken. Ze heeft in 2018 daarom zelfs een campagne opgestart over neurodiversiteit, waarmee ze scholen aanmoedigt om de sterke punten en talenten van kinderen met bijvoorbeeld autisme juist te benadrukken. Dankzij haar deden 314.000 studenten in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Australië mee aan de allereerste viering van de Neurodiversiteitsweek.

Meer weten over jouw rechten als kind? Kijk de docu’s van Mensjesrechten of ga naar www.kinderrechten.nl