Bizzey en Akwasi maken muziek tegen racisme

Bizzey en Akwasi hebben samen een nummer gemaakt tegen racisme. 'Geen wedstrijd' heet het. Het nummer gaat over opstaan tegen racisme. Ze maakten het nummer nadat afgelopen weken veel mensen demonstreerden tegen racisme en politiegeweld.

Bij het nummer zijn twee videoclips. In de ene clip worden Bizzey en Akwasi tegen de grond gehouden door de politie. In de andere videoclip is het omgedraaid en liggen de agenten juist op de grond. 

De afgelopen week werd er op veel plekken in de wereld gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Dat gebeurde nadat een zwarte Amerikaanse man, George Floyd, overleed toen hij hardhandig werd gearresteerd door de politie.

Zulk geweld van witte politie-agenten tegen zwarte mensen is volgens deskundigen al veel langer een probleem. In de Verenigde Staten overlijdt één op de duizend mannen met een donkere huidskleur door geweld van de politie.

In Nederland zijn ook demonstraties, zoals vandaag in Utrecht en Nijmegen.

'Blijf niet stil'

De opbrengst van het nummer gaat naar actiegroepen die zich inzetten tegen racisme. Ook roepen Bizzey en Akwasi mensen op om geld te doneren aan Kick Out Zwarte Piet. Die actiegroep organiseert demonstraties tegen racisme, zoals afgelopen weekend in Amsterdam.

Akwasi gaf tijdens die demonstratie ook een toespraak. Hij vraagt mensen samen op te staan tegen racisme.

Bekijk de video door hier te klikken.