Jules Buckley en het Metropole Orkest

In 1980 werd in Londen een baby geboren die later een heel bekende dirigent zou worden. Dat was Jules Buckley! Jules werkt tegenwoordig voor het Metropole Orkest. En Johannes mag met hem én het orkest een nummer dirigeren. Wat een eer!

Jules was niet altijd al van plan dirigent te worden. Eerst studeerde hij namelijk jazztrompet. Later veranderde dat: toen ging hij compositie studeren aan de Guildhall School of Music in Londen. Toen hij klaar was met zijn studie won hij een belangrijke prijs: de Chairman’s Prize for Outstanding Musicianship. Hij heeft daarna nog even gestudeerd in Los Angeles, maar uiteindelijk ging hij weer terug naar London om zich nog verder te verdiepen in zijn studie compositie. In 2008 begon het allemaal bij het Nederlandse Metropole Orkest. Eerst was Jules gast-dirigent, maar inmiddels is hij chef-dirigent.

In de afgelopen jaren heeft Jules met een heleboel artiesten samengewerkt. Hij maakte verschillende CD’s en singles met bijvoorbeeld de band Arctic Monkeys en zangeres Emeli Sandé. Ook Nederlandse artiesten Within Temptation en Caro Emerald zijn collega´s van hem geweest. En ken je de Common Limits, die van het Eurovisie Songfestival in 2014? Zij werkten ook al met de beroemde dirigent samen!

De muzikanten die het vaakst met Jules Buckley te maken hebben zijn natuurlijk die van het Metropole Orkest. Opvallend is dat deze mensen geen klassieke muziek spelen, maar vooral stijlen als pop, jazz en filmmuziek. Er zitten onder andere fluitisten bij, een hoboïst en een groep strijkers. Het orkest schuift regelmatig nieuwe artiesten naar voren en is gek op spektakel en experimenten. Alles behalve saai, dus!

 

Paul de Leeuw
Paul de Leeuw heb je vast wel eens voorbij zien komen op televisie. Hij is presentator, komiek, cabaretier, zanger, acteur en programmamaker in één.

Toen Paul begon aan zijn carrière zat hij bij de radio, waarop hij in 1986 voor het eerst te horen was met zijn programma Lieve Paul. Eind jaren tachtig begon hij met televisieprogramma’s maken. Door de jaren heen heeft Paul de Leeuw veel prijzen gewonnen voor zijn televisieprogramma’s en liedjes. En, grappig feitje: heel lang geleden heeft Paul Kinderen voor Kinderen gepresenteerd! Hij weet dus vast raad met een muzikale jongen als Johannes.