Dit zijn de gloednieuwe Zapp Echt Gebeurd documentaires!

Benieuwd welke documentaires je in het najaar gaat zien? Bekijk dan hier het overzicht! 

 

 

 Zondag 29 oktober: Vechten tegen de Wind (KRO-NCRV)

De twaalfjarige Amber heeft geen haar. Ze zal nooit haren in de wind kunnen laten wapperen zoals de modellen van de shampoo reclames. Maar Amber ziet het positief. Want met het uitzoeken van haar nieuwe pruik, kan zij beslissen wat voor soort meisje ze wil zijn.

 

Zondag 5 november: Little Fire (KRO-NCRV)

Noëll - Little Fire - Schulte (11) is met zijn autisme niet de gemakkelijkste en vindt het moeilijk aansluiting te vinden bij anderen. Als Noëll de stoere motorbuddy Gerrit wordt toegewezen, gaan ze samen op pad. De bestemming doet er niet toe. Achter op de motor voelt Noëll zich vrij en hoeft hij even niks, in tegenstelling tot de veeleisende wereld daarbuiten. Voor Noëll erg fijn maar ook spannend. Want Noëll wil namelijk niet veranderen. In een roadtrip die bestaat uit observerende en dromerige scenes zien we hoe ze, door vallen en opstaan, elkaar leren vertrouwen en durven zichzelf te zijn.

 

Zondag 12 november: De Kinderburgemeester (KRO-NCRV)

Kinderburgemeester Yassine (11) heeft een Marokkaanse achtergrond. Hij weet nu al dat hij zich later extra zal moeten bewijzen om een goede baan te krijgen ten opzichte van kinderen van Nederlandse afkomst. Dat komt omdat veel mensen vooroordelen hebben over Marokkaanse Nederlanders. En dat is niet eerlijk. Dat is dan ook de reden waarom Yassine Kinderburgemeester is geworden: hij wil er alles doen om mensen van verschillende culturen nader tot elkaar te brengen, zodat vooroordelen de wereld uit kunnen.
 
Yassine’s grote held is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ook Aboutaleb is van Marokkaanse afkomst. Het allerliefst wil Yassine hem een keer ontmoeten, zodat hij te weten kan komen hoe hij later burgemeester kan worden - ondanks al die vooroordelen. Zou het Yassine lukken om met hem af te spreken?
 
 
 
Zondag 19 november: Mijn Gelukkige Ingewikkelde Familie (VPRO) 

Wat is de betekenis voor een kind om op te groeien in een niet standaard gezin? Of dat nu vanwege een echtscheiding is of dat je een donor-vader hebt, hoe ervaar je dat? In deze geestige, korte jeugddocumentaire staan drie jonge meisjes centraal die opgroeien in bijzondere gezinnen met meerdere halfbroertjes, halfzusjes, extra moeders, bonus-moeders en half-moeders. De meisjes introduceren hun gezin en confronteren hun ouders voor het eerst met hun onbeantwoorde vragen, maar uiten ook hun bewondering voor hoe ze het aangepakt hebben.

 

Zondag 26 november: Lenno en de Maanvis (HUMAN)

 

 

De Belofte van Slek (NTR) 

 

De dertienjarige Andy deed zijn opa en moeder een belofte: de schutterij die hun lust en hun leven was, nooit in de steek te laten. Door het tekort aan jeugdleden is Andy al jaren het jongste lid van de vereniging. Dat betekent dat de schutterij niet lang meer zal bestaan als Andy geen nieuwe leden vindt. Maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan: de kinderen uit Andy's dorp houden er liever andere hobby's op na. Toch zal Andy zijn belofte niet verbreken en vechten voor de toekomst van de vereniging waar hij zo trots op is. Zeker nu zijn opa en moeder beide overleden zijn.