De winnaar van de Zapptheaterprijs 2017 is...

Joris & De Drakentemmers! Dat maakte onze bekend kinderjury tijdens Zapplive. In het juryrapport schreven zij:

De Kinderjury raakt niet uitgepraat over deze voorstelling. Want wat was er veel te zien en te horen! Er stonden vijf mensen op het podium die allemaal (last van) hun eigen draak hadden. Kleine draken, grote draken, allemaal met een eigen geluid en een eigen lied. Draken die, zo ontdekken ze al snel, allemaal een soort angst verbeelden: het zijn eigenlijk gevoelsdraken. Er was bijvoorbeeld iemand die bang was om fouten te maken en die had dus een draak die steeds tegen hem zei: geen fouten maken!

De manier van vertellen in de voorstelling vindt de jury heel bijzonder, eerst wordt er heel snel verteld wat er in de legende gebeurt, daarna presenteren ze een soort tentoonstelling van allemaal drakendingen en dan gaan ze op allerlei manieren een gevecht aan met hun draken, bijvoorbeeld met een quiz of een verstoplied. Leuk was dat ze telkens vrolijk en stoer aankondigden wat ze gingen doen en dat het publiek mee mocht roepen. Dit heeft de jury niet eerder zo in andere voorstellingen gezien.

In de voorstelling werden veel leuke liedjes gespeeld door de acteurs zelf. Doordat muziekjes vaak werden herhaald, bleven ze nog lang na de voorstelling in je hoofd zitten. Het was leuk hoe steeds als de ene acteur iets spannends vertelde, de ander er spannende muziek bij maakte en weer een ander het uitbeeldde. Ook lieten ze heel goed zien hoe ze de geluiden maakten. En als ze samen speelden leken ze wel een rockband!

Ook het decor scoort hoog bij de jury, vooral omdat het zo slim is gedaan. De acteurs deden met dezelfde spullen steeds weer iets anders. Heel anders dan bij Snorro bijvoorbeeld, waar elke scène een gloednieuw decor krijgt. De jury vindt het heel knap dat Het Laagland ook met minder geld zo'n cool decor kan maken en was steeds erg verrast. Een klein puntje van kritiek: de jury vond het af en toe wat rommelig.

De Zapptheaterprijs is de publieksprijs voor jeugdtheater. Kinderen en jongeren kunnen stemmen op hun favoriete voorstelling, waarna de kinderjury uit de best beoordeelde voorstellingen een winnaar kiest. De kinderjury moet daarom het hele jaar zoveel mogelijk voorstellingen bekijken.