Tangram Next Level
Voor haar spektakelstuk maakt Marem een Tangram. Een van oorsprong Chinese puzzel met kleine stukjes die samen een vierkant vormen. Daarvoor maakt ze niet 1, niet 2, niet 3, maar maar liefst 4 verschillende koeken! Aardbei, citroen, noten en karamel. Met zo’n puzzelkoek is er voor ieder wat wils.
Ingrediënten
Aardbeienlimonade koek & Citroenkoek
Deeg
300 gram bloem
300 gram boter
100 gram poedersuiker
Snufje zout
Aardbeienvulling
4 eieren
250 gram suiker
3 eetlepels bloem
200 gram aardbeien (schoongemaakt)
3 citroenen
80 milliliter melk
Citroenvulling
300 gram suiker
30 gram bloem
4 eieren
2 citroenen
poedersuiker
Notenkoek & Caramelkoek
Deeg
500 gram bloem
500 gram suiker
350 gram boter
0,5 theelepel amandelextract
Notenvulling
1 eetlepel bloem
75 gram suiker
25 gram boter
40 milliliter slagroom
25 gram geroosterd amandelschaafsel
15 gram hele witte amandelen
15 gram walnoten
25 gram gedroogde aardbeien
15 gram pure chocolade
Caramelvulling
75 gram boter
1 blikje gecondenseerde melk
75 gram lichte basterdsuiker
400 gram melk chocolade
40 gram witte chocolade
flinke snuf zout
Benodigdheden
Bakvorm van 20 x 30 centimeter
Bakvorm van 10 x 30 centimeter
2 bakvormen van 20 x 20 centimeter
Blender
Mixer
Bakpapier
Rasp
Kleine spuitzakken
Deegroller
Recept
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de bakvormen voor de koeken in en bekleed ze met bakpapier.
Aardbeienlimonade koek & Citroenkoek
Deeg
Kneed alle ingrediënten voor het deeg samen tot een mooie bal.
Verdeel het deeg in 2 delen. Gebruik 400 gram voor de aardbeienlimonade koek en 300 gram voor de citroenkoek.
Druk het deeg voor de aardbeienlimonade koek in een bakvorm van 20 x 20 centimeter.
Druk het deeg voor de citroenkoek in een bakvorm van 10 x 30 centimeter.
Bak de koeken in 20 minuten gaar.
Haal de koeken uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.
Aardbeienvulling
Mix de eieren met de suiker en de bloem.
Rasp de 3 citroenen en knijp het sap uit.
Doe de citroenrasp, sap, aardbeien en melk in een blender en mix het geheel fijn.
Meng het aardbeien-mengsel met het eimengsel.
Giet het uit over de afgebakken koek.
Zet de koek met vulling terug in de oven en bak in 45 minuten gaar.
Citroenvulling
Rasp de citroenen en knijp het sap uit.
Mix de suiker, bloem, eieren, citroensap en -rasp tot een mooi geheel.
Laat het mengsel 10 minuten staan.
Roer het even door en giet het dan over de afgebakken koek.
Zet de koek in de oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar tot de bodem stevig is.
Laat de koek afkoelen in de koelkast.
Bestrooi met poedersuiker.
Notenkoek & Caramelkoek
Deeg
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de bloem, suiker en boter tot een mooie bal deeg.
Verdeel het deeg in 2 delen. Gebruik 540 gram voor de notenkoek en 810 gram voor de caramelkoek.
Meng de 0,5 theelepel amandelextract door het deeg voor de notenkoek.
Druk het deeg voor de notenkoek in een bakvorm van 20 x 20 centimeter.
Druk het deeg voor de caramelkoek in een bakvorm van 20 x 30 centimeter.
Bak de koeken in 20 minuten gaar.
Haal de koeken uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.
Notenvulling
Verwarm de boter, suiker en bloem in een pannetje tot de boter volledig gesmolten is.
Voeg de slagroom toe en roer door tot het mengsel egaal is.
Voeg ook de noten en gedroogde aardbei toe en roer goed door.
Verdeel het mengsel over de afgebakken koekbodem.
Bak de koek nog 15 minuten tot de bovenkant bruin is.
Laat de koek afkoelen in de koelkast.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Smeer uit over de afgekoelde koek.
Caramelvulling
Smelt de boter in een pannetje.
Roer de basterdsuiker er doorheen.
Voeg de gecondenseerde melk en het zout toe.
Blijf continu roeren, tot het mengsel langzaam in een caramel verandert. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Als de caramel glad en dik is, is hij klaar voor gebruik.
Smeer de caramel uit over de afgebakken koekbodem.
Zet het geheel in de koeling.
Smelt de melkchocolade au bain-marie en verdeel deze over de afgekoelde caramel.
Smelt ook de witte chocolade en doe dit in een klein spuitzakje.
Spuit sierlijke lijntjes witte chocolade over de melk chocolade.
Laat stevig worden.
Opbouw
Snijd alle koeken in grote puzzelstukken.
Zorg ervoor dat de koeken zo op elkaar aansluiten dat je er 1 grote koek van kunt maken.
Koeken klaar? Puzzelen maar!