Hoe maak je fondant glazuur?

Word jij ook altijd zo blij van die mooi geglazuurde donuts? In deze masterclass laten de chefs zien hoe je dat voor elkaar krijgt.

Ingrediënten donut:
100 gr. kristalsuiker
Vanillestokje
2 eieren
100 ml zonnebloemolie
100 gr. bloem
1 tl. bakpoeder
2 eetl. melk

Ingrediënten fondant glazuur:
50 ml water
175 gr. Suiker
5 gr. bakpoeder

Overige ingrediënten:
Gesmolten chocolade

Benodigdheden:
Spuitzakken
Kookplaatje
Garde
Spatel
Rechaud
Cornetje (of bakpapier)

Donuts bakken

Stap 1: Klop twee eieren in de kom. Voeg de suiker en vanille toe en zet de mixer aan. Bij de bloem doe je een beetje bakpoeder erbij (+/- 1.5 theelepel). Zet de mixer even uit en voeg de olie en de bloem toe. Als je er een smaakje bij wilt doen, kan dat nu. Voeg 2 lepels melk toe en laat de mixer draaien tot het beslag luchtig is.

Stap 2: Vet de donut bakblik in met een laagje olie.

Stap 3: Doe het beslag in een spuitzak en knip de spuitzak open. Vervolgens kan je de donuttray vullen met het beslag. Bak de donuts in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 20 minuten. 

Fondant maken

Stap 1: Verwarm voor het maken van de fondant het water en de suiker in een pannetje op laag vuur. Blijf goed roeren. Het fondant moet ongeveer 38 graden zijn.
Let op: het pannetje mag niet te warm zijn. Als het mengsel te dik wordt, voeg dan wat water of eiwit toe om het geheel dunner te maken.

Stap 2: Om kleur aan het fondant te geven kan je bijvoorbeeld framboospoeder, kaneelpoeder, cacaopoeder of paprikapoeder gebruiken. Voeg de poeder toe aan het fondant en roer het mengsel door elkaar. De hoeveelheid kan je zelf bepalen, afhankelijk van welke kleur je wilt creëren.

Stap 3: Doop de donut in het fondant en hou ‘m even vast. Haal hem er vervolgens uit en laat hem nog even uitdruppelen. Draai hem snel om zodat de fondant niet uitloopt en mooi strak wordt.

Stap 4: Nu ga je de donut decoreren met een cornetje. Vul het cornetje met gesmolten chocolade en knip hem open.
Tip: Je kunt zelf een cornetje maken. Leg het bakpapier neer, knip het eventueel op het juiste formaat. Leg het velletje als een ruit voor je neer. Op de onderste punt leg je je duim. Het bovenste puntje pak je met je andere hand en rol dat op, om de vorm van een cornetje te krijgen.
Tip 2: Spuit wat chocolade op je vinger en kijk of het gaatje in het cornetje groot genoeg is!