Veelgestelde vragen

Pesten is in Nederland een groot probleem. Veel kinderen hebben ermee te maken. Om het probleem bespreekbaar te maken en jongeren te helpen er iets aan te doen heeft de KRO-NCRV de game 'Wij zijn LIT' ontwikkeld.

Wat is 'Wij zijn LIT'?

'Wij zijn LIT' is een groepsapp via Whatsapp waarin een verhaal wordt verteld over pesten waaraan je kunt deelnemen. De groepsapp bestaat uit een aantal fictieve karakters die elkaar appjes sturen via Whatsapp.

Hoe kan je meedoen?

Je kunt helaas niet meer deelnemen, je kon meespelen vanaf 11 september t/m 25 september.

Waar doe je aan mee?

'Wij zijn LIT' is een van tevoren geschreven verhaal dat zich afspeelt via Whatsapp. De groepsapp verstuurt appjes vanuit verschillende personages en vraagt jou soms om te antwoorden. De game kan gespeeld worden in de week voor en gedurende de Week tegen Pesten, van maandag 11 september tot en met maandag 25 september. De game duurt 5 dagen en start elke maandag.

Wie zit er achter de chats?

De personages in de groepsapp zijn geen echte bestaande personen, maar een virtuele karakters gebaseerd op echte verhalen. De verhaallijn is geschreven met hulp van andere kinderen en bestaat uit getypte en gesproken berichten, video en foto’s. Het verhaal van 'Wij zijn LIT' wordt beïnvloed door jouw reacties en kan daardoor verschillend verlopen.

Er is samengewerkt met verschillende stichtingen en organisaties die zich hard maken voor een veilige omgeving op school, on- en offline, waaronder Stichting School en Veiligheid - die de Week tegen Pesten initieert - KikidNationale Academie voor Media en Maatschappij en De Kindertelefoon.

Wat is het doel van deze game?

De game zorgt voor een real life ervaring die je aanmoedigt om inzicht te krijgen in je eigen houding ten opzichte van pesten en het gesprek over pesten makkelijker maakt.

Wat gebeurt er met de gegevens (o.a. telefoonnummer) ?

Check hier het privacy statement.

Waar gaat de groepsapp over?

'Wij zijn LIT' vertelt vanuit groepsperspectief hoe iemand gepest wordt, wat de gevolgen daarvan kunnen zijn en wat je eraan kan doen om dit te voorkomen of te helpen oplossen. 

Hoe ver gaat Wij zijn LIT (sociaal gevaar)?

Sexting (het verspreiden van naaktfoto's via social media) is een hot-item en ook dit wordt gebruikt in het verhaal. We laten zien hoe het verspreiden van een naaktfoto iemand kan raken en zelfs tot zelfmoord gedachte kan aanzetten. Heb je hier ook ervaring mee of wil je hierover met iemand praten dan kan je naar www.kindertelefoon.nl gaan.

Mag je zomaar meedoen?

We vragen aan het begin dat je toestemming vraagt van je ouder(s) of wettelijke vertegenwoordiger(s) en dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden.

Kan ik tussentijds stoppen?

Ja, je kunt je elk moment weer afmelden door de groep te verlaten.

Hoe lang gaat het door?

Wij zijn LIT loopt gedurende gehele dagen en duurt in totaal 5 dagen. Je start op maandag en het eindigt vrijdagmiddag. Het is ook mogelijk nog een dag later, op dinsdag, in te stappen en dan eindigt het op zaterdagmiddag. Er wordt niet 's nachts geappt.